/ ThinkStock/Getty Images
В машината е открита цялата й документация, разпитват се свидетелите
Разбилият се в Балчик самолет е бил в изправност
98604
Разбилият се в Балчик самолет е бил в изправност
  • Разбилият се в Балчик самолет е бил в изправност
Цялата документация на разбилия се на летище Балчик малък самолет е намерена в машината при направения днес оглед, каза за Дарик окръжният прокурор на Добрич Пламен Николов. Самолетът се разби при кацане вчера, а на място загина 52-годишният му пилот и собственик. 

Малък самолет се разби при кацане в Балчик, пилотът е загинал (ВИДЕО)

"Документация е налична, открита е в самолета и предстои анализирането й", поясни Николов. Пожар е нямало, категорични са разследващите. Летателният апарат е бил в изправност, към момента не са открити технически проблеми, сочат първоначалните данни.

Иззета е и летателната книжка на пилота, тя ще бъде приложена към делото и предстои да се анализира. Част от документите обаче са на чужди езици и трябва да се преведат на български, уточни прокурорът.

Грубо кацане вероятно е довело до трагедията в Балчик?

Три вида са версиите при разследване на причини за авиационни произшествия - синоптичната обстановка, техническа неизправност и човешка грешка, заяви Николов. Засега е изключена само първата, тъй като времето вчера е било хубаво. Остават другите две, макар че на първо четене не е открита неизправност в машината, добави той.

Прокуратурата в Добрич образува производство за разбилия се самолет

В момента се провеждат разпити на очевидците - началникът на летището и началник кацане. Николов обясни, че те са очаквали самолета, знаели са, че предстои кацане и са осъществили визуален контрол. Ще бъдат разпитани и технически лица.

Тялото на загиналия 52-годишен варненски бизнесмен е в патологията на добричката болница. Предстои да бъде направена съдебно-медицинска експертиза. По думите на Николов чрез нея ще се установи дали е имало влошаване на здравословното състояние на пилота непосредствено преди произшествието. Ще бъде назначена и авиотехническа експертиза, за да се разбере коя от работните версии се е случила.

52-годишен бизнесмен от Варна пилотирал разбилия се в Балчик самолет

Загиналият при приземяване на летището в Балчик пилот е 52-годишният варненски бизнесмен Севдалин Вълнаров. Това съобщава "24 часа", позовавайки се на източници от авиацията. Любителят пилот е зам.-председател на Българската асоциация на консултантските фирми по железопътно строителство, изпълнителен директор е на фирма "Рубиком инженеринг".