/ Дарик радио /архив/
Равнището на безработица в област Силистра  е почти два пъти над средното за страната. Това показват данните за месец март на Дирекция “Регионална служба по заетостта”. Към края на март в трите бюра по труда в областта – Силистра, Тутракан и Дулово, регистрираните безработни са 6026.

Техният брой намалява с 276 в сравнение с края на февруари. Като търсещи работа лица са регистрирани и 186 заети, 51 учащи и 97 пенсионери. Равнището на безработица за област Силистра, е 13,2%, при 13,8% през предходния месец. В сравнение с март 2017 г. равнището на безработица е по-ниско с 1,2 процентни пункта. На база административната статистика на Агенцията по заетостта равнището на регистрираната безработица за страната за март 2018 г. е 6,8 на сто.
 
Най-високо е равнището на безработица в община Кайнарджа – 33,3%, а  най-ниско в община Силистра - 7,4%. Общо обявените през март свободни работни места от работодатели на територията на областта са 632, което е с 284 повече спрямо февруари.

През месеца търсенето на работна сила в реалната икономика нараства и се изразява в заявените общо 590 места в бюрата по труда. В зависимост от икономическите дейности най-много свободни работни места са заявени в селското стопанство (271), хотелиерството и ресторантьорството (117), държавното управление (59), търговията (55), преработващата промишленост (48) и други сектори.

По програми за заетост в бюрата по труда в област Силистра през март са заявени 42 работни места – основно по НП „Асистенти на хора с увреждания” и по схеми по ОПРЧР.