Проверяват сигнали за купуване на гласове
Проверяват сигнали за купуване на гласове / Дарик Добрич

Общо 11 жалби са постъпили в РИК-Добрич до този час. Най-сериозните от тях са за купуване на гласове. Една от основните политически сили е сигнализирала, че в секция 123 в добричкото у-ще „Любен Каравелов” член на секционната комисия е разговарял на чужд език по телефона си, след което в секциите масово са пристигнали да гласуват роми. РИК съобщиха, че е извършена проверка на място и не са установени данни за масово гласуване.

Другият сигнал за купуване на гласове идва от Балчик. В него се твърди, че пред секция № 7, от мерцедес със софийска регистрация са раздавани пари. Този случай още се проверява, съобщиха от РИК, като уточниха, че всички сигнали, свързани с купуване на гласове ще бъдат препращани към прокуратурата. Проверява се и случай в с.Балик, където от документите на наблюдател изпаднала сканирана бюлетина от Благоевградска област с попълнен вот.

В РИК е постъпил и телефонен сигнал за агитация чрез знамето на Турция. След проверка се оказало, че избирателната секция се намира в училище, което работи по международен проект, в рамките на който били изложени знамената на държавите партньори, между които била и Турция.

При проверките членове на РИК са установили, че в няколко секции имало по двама-трима представители на една политическа сила, при условие, че всяка партия може да има по един.