Сесия за птичия грип в община Добричка
Сесия за птичия грип в община Добричка / Дарик Добрич
Няма опасност за хората заради огнището на инфлуенца тип H5N8, обявено във фермата за патици в село Стефаново в края на май т.г., заяви проф. Георги Георгиев от Центъра за оценка на риска по хранителната верига към Министерството на земеделието. Той бе сред поканените специалисти на извънредната сесия на Общинския съвет на община Добричка, която се състоя днес. Заседанието бе свикано по настояване на съветниците от БСП. Те пожелаха да бъдат внесени разяснения за опасността за хората и животните от заразяване с птичи грип.

Темата е особено актуална, след като във ферма за патици в село Стефаново в края на май т.г. бе открито огнище от инфлуенца тип А и бяха унищожени 57 хиляди птици. Огнището възникна повторно сред октомври 2017 година.

птичи грип сесия община Добричка
Дарик Добрич

Същият тип инфлуенца бе открит в началото на месец март т.г. в Генерал Тошевско.

Днес пък бе обявено огнище на инфлуенца тип А в "Яйца и птици ЗОРА" АД в село Дончево.

Огнище на инфлуенца тип А е обявено в "Яйца и птици - Зора" в село Дончево

Проф. Георгиев заяви, че паника сред хората не трябва да има. Той посочи, че щамът H5N8 не е опасен за хората, какъвто е H5N1.

През 2016-2017 година H5N8 се е разпространил в цяла Европа, вкл. България, като на континента са възникнали над 3000 огнища в огромни производствени единици в сектора. След октомври м.г. България е връхлетяна от нова вълна.

Умъртвиха над 57 хиляди пекински патици в с.Стефаново заради птичи грип

„През 2018 година в Северна Европа се развива щамът H5N6, който ще бъде заплаха и за България", подчерта професорът. Той добави, че дори при слабо патогенни вируси птиците се унищожават, а хората трябва да спазват разписаните мерки и карантинен период.

Доц. Янко Иванов – специалист по инфлуенца по птиците, допълни, че пътят на птиците Виа Понтика е проблем за област Добрич, тъй като чрез него тук се предават вируси и ситуацията може да стане още по-сложна.

Откриха птичи грип във ферма в Генерал Тошево

Инфлуентни вируси ще има непрекъснато и трябва да сме подготвени, заявиха специалистите.

На много от въпросите обаче, повдигнати на сесията от общински съветници и присъстващи, нямаше кой да отговори, защото липсваха представители на Областната дирекция по безопасност на храните, които, както стана ясно, са били поканени. Сред зададените въпроси бяха - изнасят ли се яйца от Стефаново, откъде е възникнала инфекцията и каква е причината да се появи повторно, спазени ли са препоръките отпреди 7 месеца, какви мерки се предприемат сега, дали заразата не е умишлена заради застраховки и печалба?

Особено емоционално бе изказването на кмета на Стефаново Марин Хаджийски. Той упрекна собственика на фермата, общината, областния управител и ОДБХ че не е бил предупреден навреме за заразата и информацията е скрита.

птичи грип сесия община Добричка
Кметът на Стефаново, снимка: Дарик Добрич

"Това е много сериозен и икономически, и социален проблем, нека да не политизираме. Отговорност на ОДБХ е да информира кмета. Очертават се сериозни икономически проблеми за индустрията. Само през април т.г. в Южна България има обявени 10 огнища. В БАБХ беше подадена информация и за Стефаново и бе обявена на сайта им веднага. Птицевъдството в България трябва да бъде спасено", заяви Иван Милев - собственик на фермата за патици в Стефаново. Попитан той ли е действителният собственик на предприятието, Милев посъветва да се види търговския регистър.

птичи грип сесия община Добричка
Иван Милев /в центъра/, снимка: Дарик Добрич