Проект показва Добрич през очите на писателя Йордан Йовков
Проект показва Добрич през очите на писателя Йордан Йовков / Валентина Добринчева
Проект показва Добрич през очите на писателя Йордан Йовков
35421
Проект показва Добрич през очите на писателя Йордан Йовков
Проект показва Добрич през очите на писателя Йордан Йовков
  • Проект показва Добрич през очите на писателя Йордан Йовков
  • Проект показва Добрич през очите на писателя Йордан Йовков

С мащабен проект за туризъм и облагородяване на обекти на Регионалния исторически музей кандидатства община Добрич по ОП "Регионално развитие", разказа за Дарик зам.-кметът Надежда Петкова. Той се казва "Йовковият Добрич - съвременна туристическа дестинация" и ще начертае специален маршрут за посещения между Къща музей и Дом-паметник „Й. Йовков", Музей на нова и най-нова история в парка, Етнографската къща, и Музей с експозиция „Археология на Добруджа" в комплекс „Стария Добрич".

Всички обекти ще бъдат реставрирани и консервирани, тъй като това не е правено от много време - например Етнографската къща от 40 години, ще бъдат снабдени с вентилационни и климатични системи за по-добро съхранение на експонатите. В Дом-паметника ще бъде изграден туристически информационен център, от който и ще започва обиколката по забележителностите, а паркингът зад сградата ще се използва от автобусите с посетители. По целия маршрут ще има велостоянки, разказа още Петкова. Има идея на определени места да се изпишат мисли на Йовков на български и английски език.

Проект показва Добрич през очите на писателя Йордан Йовков
netinfo
Къщата музей ще бъде снабдена с тоалетна, оградата ще бъде възстановена. Там посетителите ще могат да седнат да четат произведения на писателя от специално създадена библиотека. Има намерение да бъде поставен паметник на Люцкан, от чиято кошница гостите ще могат да си вземат живо цвете - трендафил, какъвто ще расте в градината там. Музеят нова и най-нова история в градски парк "Св. Георги" ще бъде върнат към оригиналния си вид. Издирени са всички планове на тогавашното казино, правени от италиански архитекти, спечелили търг на общината от 1932 г.. Сега видът на сградата е доста различен, разкри Петкова. В него ще останат досегашните сбирки, като в "Природата на Добруджа" ще се раздават слушалки със записи на звуци и обяснения. В Етнографската къща ще се направи реставрация на фасадата, ще бъдат подобрени дворът заедно с писаната каруца и ще се предлагат характерни за Йовков и района удоволствия за вкуса - бяло сладко, вино, пури и др.. Целта на проекта е да представим Добрич така, както го е виждал писателят, каза зам.-кметът.

В "Стария Добрич" ще бъде ремонтирана основната улица с нов калдаръм. Вече е направен проект за входа на комплекса, който в момента е абсолютно неразпознаваем като вход към най-голямата забележителност на града, а Надежда Петкова го определи като "ужасен". Той е от дърво, с фигура на петле, изпълнен е от архитектите Милен и Витлеем Чалъкови. За него са заделени 2 000 лева от тазгодишната Програма за туризъм, за която общината предоставя 35 000 лева.

В екипа по разработването на проекта "Йовковият Добрич" съвместно с общината участват служителите на Историческия музей, архитектите Чалъкови и други специалисти. Предложението ще бъде на пределната допустима стойност - 6 милиона лева, ще бъде подадено до 15 февруари 2011-а и се очаква 3 месеца след това да бъде разгледано.

На последното си заседание Общински съвет Добрич даде разрешение на кметството да кандидатства с проекта по Оперативна програма "Регионално Развитие". Максималната сума на безвъзмездната финансова помощ е 6 000 000 лева като всеки кандидат трябва да осигури 5% собствен принос от общата стойност и да гарантира, че обектите в дейностите няма да променят предназначението си и да бъдат давани за стопанисване на други физически и юридически лица в следващите 5 години.

Чуйте още подробности в прикачения файл - от зам.-кмета Надежда Петкова.