Приемат заявления от избирателите, които ще ползват подвижна урна
Приемат заявления от избирателите, които ще ползват подвижна урна / Дарик Добрич, архив

Хората с трайни увреждания могат да заявят ползването на подвижна урна за участието си в парламентарния вот на 5 октомври, съобщават от община Добрич. Те могат да изтеглят от сайта на общината бланка, която да попълнят. Документът се намира в рубрика "Актуална тема" в подсекция "Избори за народни представители на 5 октомври 2014 г.".

Заявлението се подава не по-късно от 20 дни преди изборния ден - т.е. до 14 септември. Услугата се предоставя на избиратели с трайни увреждания, които не им позволяват да упражнят избирателното си право в изборното помещение. Заявлението трябва да е саморъчно подписано и може да бъде изпратено по пощата, факс или електронно през интернет. В него се посочват имената на избирателя, ЕГН /личен номер/, постоянен, адрес на пребиваване или настоящ адрес, и се прилага копие от документ на ТЕЛК/НЕЛК.

На територията на всяка община се назначава най-малко една подвижна секционна избирателна комисия при наличие на не по-малко от 10 избиратели, заявили желание да гласуват по този начин. Когато избирателят не е подал заявление в указания срок, може да гласува с подвижна избирателна кутия, ако заяви това не по-късно от 5 дни преди изборния ден и при условие че на територията на населеното място е назначена подвижна избирателна комисия.