Приемат заявки за участие в Коледарски празник в Тервел
Приемат заявки за участие в Коледарски празник в Тервел / sites.google.com

Традиционният преглед на коледарските групи в Тервел ще се състои на 18 декември от 15.00 часа в залата на читалище „Димитър Дончев - Доктора”. Заявки за участие се приемат до 14 декември, съобщават от община Тервел.

Прегледът на коледарските групи вТервел е традиционен празник на уникалните, пренасяни през вековете и недокоснати от външни влияния, традиции на коледуването в община Тервел. Провежда се  в навечерието на Бъдни вечер. Целта на празника е издирването, съхраняването и популяризирането на обичаите, съпровождащи Бъдни вечер, свързана с най-дълбоките човешки ценности - надеждата за плодородие, семейно добруване, здраве за членовете от семейството. Участниците пресъздават символиката на празника Коледа, коледарски песни, благословии, празнична украса, празнична трапеза. Чрез подготовката за участие в прегледа се провокира интереса и вниманието на хората от различни възрасти към традициите от зимния празничен цикъл. Стимулира се издирването, съхранението и разпространението на коледната традиция, приемствеността между поколенията.

Организатор на Коледарския празник е община Тервел. Внего могат да участват момчета и мъже от всички населени места в общината, разделени в четири възрастови групи и обединени в коледарски групи.

Участниците трябва да подготвят  по две песни и коледарска благословия, характерни за населеното място, което представят , за общината или за избрана от тях етнографска област. Допуска се и включване на други елементи от обичая Коледуване. Изпълнението не трябва да надвишава 15 минути. Всички участници получават грамоти и парична награда за представяне.

Заявки  за участие се приемат в стая 304 на община Тервел, Дирекция „ОКМДР”, на телефон 05751/2085, както и на онлайн на адрес: kultura_tervel@abv.bg;