Представиха пред читалищата възможности за финансиране по европрограми
Представиха пред читалищата възможности за финансиране по европрограми / Дарик Добрич

Нови възможности за обновяване на читалищата, включително за ремонтни дейности, културни събития, както и за социална отговорност, са отворени по оперативните програми за периода 2014-2020 година. Те бяха представени пред читалищни секретари и председатели от цялата област - на среща в Добрич.

Читалищата могат да планират ремонти, създаване, разширяване и подобряване на инфраструктура по подмярка 7.2 на Програмата за развитие на селските райони. Парите, които се отпускат, са 100% безвъзмездно финансиране и са до 391 хил.лева, а кандидатстването е до септември 2017 г. Вече са одобрени проекти на читалищата в селата Ловчанци, Черна, Одърци, Дуранкулак и в град Каварна, като повечето от тях са за максимално допустимата стойност. От Областния информационен център представиха какво предвижда мярката за финансиране, като обърнаха внимание, че читалищата разходват публични средства и затова следва да обявяват обществени поръчки за дейностите. Принципът на финансиране е разплащане на вече направени разходи, но пък авансово може да се преведат до 50% от планирания бюджет. Могат да се заложат ремонти, подобрения, закупуване на оборудване, както и на мобилни елементи за културни събития.

От читалищата повдигнаха няколко проблемни въпроса по тази възможност за европейско финансиране. Някои попитаха дали няма е проблем, че сградите на просветните институти са предимно общинска собственост, предоставена за безвъзмездно ползване. Бе посочено, че според процедурата се изисква договорът за ползване да бъде за минимум 10 години напред. Бе обяснено, че има достатъчно време това да бъде поискано от общинските съвети по места, които да дадат нови разрешения за ползване за искания период, за да могат да се впишат в изискванията на Програмата на ЕС.

Още една възможност има пред читалищата да привлекат европейски средства, но тя е свързана с конкретна дейност. По Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" се финансира социалното предприемачество. То касае улесняване на достъпа до заетост на уязвими групи и обучения, като се изисква наемане за 12 месеца на хората. Това означава, че читалищата трябва да се превърнат в социални предприятия. Основната цел е да има социален ефект, а не да се генерира печалба за собствениците, отбеляза Надежда Живкова от ОИЦ. По тази програма обаче кандидатстването е до 5 януари 2017 г. Тя обхваща още общини, НПО, съюзи на хора с увреждания.