Представят книгата на Радостин Мирков "Кървавата бразда на Добруджа"
Представят книгата на Радостин Мирков "Кървавата бразда на Добруджа" / РБ "Дора Габе" - Добрич
От 17.30 часа в Регионална библиотека „Дора Габе” ще бъде представена книгата на Радостин Мирков „Кървавата бразда на Добруджа. Това е десето преработено и разширено издание на Фондация „Вигория”, което разказва за румънските репресии над мирно население на Добруджа през 1916-1918 г.
По време на събитието гостите ще видят видеоклипа „Откараните“, с реални кадри от Мемориалната градина „Неовършаният харман“ в с. Житен с автор Николай Мирчев. По време на проявата ще бъде награден и инж. Гено Генов - председател на Инициативния комитет за създаването на Мемориалната градина „Неовършаният харман“ в с. Житен, с Почетен плакет „Златна детелина“ от фондация „Вигория“, във връзка с десетгодишнината от откриването ѝ.

Радостин Мирков е роден на 14.09.1961 г. в гр. Балчик. През 1994 г. излиза първата му книга – стихосбирката „Балчик – моя съдба“. Издава общо 18 книги, от които стихосбирките „Вяра“, „Горчиво Сладко“, „Светиня“, „Орел от Възбог“, „Обич до безкрай“, „Орисница“, „Триптих на живота“ и др., и в проза – „Преселници“, „Майка Добруджа“, „Кървавата бразда на Добруджа“ и др. Член е на Съюза на независимите български писатели (2016).

Най-широка популярност добива книгата му „Кървавата бразда на Добруджа“. Тя е първата книга, появила се след политическите промени у нас през 1989 г., която разкрива на читателите си един малко известен исторически факт – заточаването на добруджанци, мирно население, от румънските власти през 1916-1918 г., чрез автентични спомени на завърнали се от концентрационните лагери в румънска Молдова и на разкази на техни наследници.

За своята краеведска дейност Радостин Мирков е удостоен с Почетна грамота на Съюза на краеведите в България през 2001 г., а през 2019 г. фондация „Вигория“ го награди с Почетна грамота „Златна детелина“ за гражданската смелост при написването и издаването на книгата „Кървавата бразда на Добруджа“ през 2000 г., която е преиздавана многократно през годините.