Художествената галерия в Добрич
Художествената галерия в Добрич / Дарик Добрич
Художествена галерия - Добрич представя изкуството на Николай Изварин в изложба, която ще се открие в 17.30 ч. Творбите в експозицията са от галериите във Варна, Добрич и Шумен.

Представят изложба с отличените творби в общинския кръг на конкурса "С очите си видях бедата"

Художникът е роден на 25 декември 1928 г. във Варна. През 1960 г. завършва ВИИИ „Николай Павлович“ - София, специалност Сценография при проф. Иван Пенков и проф. Георги Каракашев. Работи като сценограф в драматичните театри на Видин и Шумен, в Държавен куклен театър-Варна. 

В периода 1961-1963 г. е сценограф и в Драматичния театър на Добрич. През 1964 г. става един от основателите на групата на добричките художници заедно с още 22-ма творци от града и окръга. В следващите години е уредник в Историко-художествения музей във Варна, а по-късно и в Художествената галерия в града. В периода 1986-1998 е преподавател в местното Средно музикално училище.

От 1962 г. Николай Изварин участва в национални, окръжни и международни изложби във Финландия, СССР, Полша, ГДР, Франция. Има и пет самостоятелни изложби в страната. Носител е на награда Кирил и Методий, II степен. На 6 юни 1996 г. умира във Варна.

Николай Изварин принадлежи към националното поколение художници, което през 60-те години на ХХ век налага ново пластично мислене, формирайки образа на българското изкуство. Картините му са изпълнени в акварелната техника "ала прима".

Художничката Вера Пенева ще представи 12-ата си самостоятелна изложба

Топлият колорит е представен от червено, жълто, оранжево и охра, чрез които авторът конструира както земните обеми, така и небето, постигайки синтетичност на пейзажния образ и безкрайност.

Венцислав Константинов пише за изкуството на Изварин: „….Смелото композиционно решение е основа за голямата естетическа стойност на творбите му, изразяващи едно модерно и заедно с това изискано светоусещане”. Картините му са различни от туристическия пейзаж и постигат забележително живописно богатство.

Изложбата в Добрич ще продължи до 7 май.