Снимката е илюстративна.
Снимката е илюстративна. / iStock/Getty Images
Иновативна технология за производство на контейнери, които могат да бъдат използвани като домове за пострадали при бедствия и катастрофи, в бежански лагери, за социалнослаби, е внедрена в предприятие в Балчик с подкрепата на оперативната програма "Иновации и конкурентоспособност", съобщиха от Областния информационен център.

Контейнерите, при които могат да се търсят модерни архитектурни решения с новото оборудване, намират приложение и като жилища, мобилни офиси, преместваеми обекти за отдих и почивка и други.

В рамките на проекта производствената база в Балчик е ползвала ресурс от близо 227 000 лева, като е купила високотехнологично оборудване за пресоване и огъване на метали с дължина между три и седем метра. Въведената иновация с такъв капацитет е единствена в Североизточния район и от възможностите й - за огъване на метални части и детайли на ишлеме, могат да се възползват и други производствени предприятия, посочват от ОИЦ.

С нововъведението дружеството е разширило производствения си капацитет, намалило е производствените разходи и технологичния брак и е разкрило нови работни места.