Предават на полските съдебни власти 36-годишен, разследван за катастрофа
Предават на полските съдебни власти 36-годишен, разследван за катастрофа / Sofia Photo Agency

Окръжен съд - Добрич допусна да бъде предаден на полските съдебни власти 36-годишният Живко Христов от село Овчарово, община Добричка в изпълнение на получена срещу него Европейска заповед за арест. Той е издирван от Окръжния съд в Познан, Полша заради това, че е предизвикал катастрофа с причинена телесна повреда на пешеходец и след това е избягал от местопроизшествието без да окаже помощ на пострадалия. Произшествието е станало на 19 януари 2012г. около 19.40 часа на околийски път в населено място Михожево, община Кушлин.

На 8 ноември Христов даде пред Окръжен съд - Добрич доброволно съгласие да бъде предаден на компетентните полски власти, а днес го потвърди. Адвокатът му заяви, че по делото са изпълнени всички изисквания на българското, полското и европейското законодателство и Европейската заповед за арест може да бъде уважена.

Представителят на Окръжна прокуратура коментира, че деянието е престъпление по полския Наказателен кодекс, който предвижда наказание до 4 години и 6 месеца лишаване от свобода и по българския закон, който регламентира наказание до 5 години лишаване от свобода. Окръжен съд - Добрич допусна изпълнението на Европейската заповед за арест и потвърди наложената на Христов мярка за неотклонение задържане под стража.