Поставят платформи за щъркелови гнезда върху ел.стълбовете
Поставят платформи за щъркелови гнезда върху ел.стълбовете / netinfo
Е.ОН България и Българското дружество за защита на птиците ще поставят платформи за щъркелови гнезда върху електрически стълбове на територията на Североизточна България.

Проектът е част от политика на Е.ОН България за опазване на околната среда и запазване на равновесието в природата, съобщават от електроразпределителното дружество.

През последните 30 години се наблюдава миграция на местата за гнездене при белия щъркел към съоръжения на електроразпределителната мрежа. Към настоящия момент около 90 % от гнездата се намират върху електрическите стълбове ниско напрежение. Поставянето на платформи върху тези стълбове е начин да се предпазят птиците от попадане под напрежение, да се запазят изградените вече гнезда и по този начин да се осигури възможност за запазване на популацията, а от друга страна – да се предотвратят повреди по електроразпределителната мрежа.

С цел да не се наруши периода на гнездене, първият етап на проекта стартира през следващата седмица и ще продължи до окончателната пролетна миграция на птиците, а следващият етап ще стартира след тяхната есенна миграция към райони с по-топъл климат, съобщават от Е.ОН България.