Пиян шофьор ще лежи 3 месеца в затвора
Пиян шофьор ще лежи 3 месеца в затвора / Дарик Добрич - архив

32-годишният Антон Н. Христов ще изтърпи наказание 3 месеца лишаване от свобода при първоначален строг режим за управление на автомобил след употреба на алкохол, реши Добричкият окръжен съд. Окръжните съдии потвърдиха присъдата, постановената спрямо него от Районен съд - Добрич на 19.03.2010 г.

Първоинстанционният съд го е признал за виновен, че на 06.09.2009 г. в Добрич е  управлявал лек автомобил „Форд Фиеста" с концентрация на алкохол в кръвта 2,19 на хиляда. Районен съд - Добрич е осъдил Христов да изтърпи 3 месеца лишаване от свобода при първоначален строг режим в затвор от закрит тип. Той е лишен от право да управлява моторно-превозно средство за срок от 12 месеца от датата на фактическото отнемане на свидетелството му за управление.

Христов е обжалвал присъдата пред въззивния съд с мотив, че наложеното му наказание е прекалено тежко и неправилно. Той посочва, че първоинстанционният съд не е взел предвид „изключително смекчаващото обстоятелство - дължим от него кредит, който трябва да погасява". Христов моли въззивния съд да ревизира съдебния акт и да му бъде определено наказание пробация.

Районният съд е намерил за безпротиворечиви и взаимно допълващи се събраните по делото писмени доказателства и разпити на свидетели. Съдът е приел, че деянието е извършено при форма на вина пряк умисъл при превес на отегчаващите вината на Христов обстоятелства - предишни осъждания, отрицателни характеристични данни и наличие на нарушения по Закона за движение по пътищата. „Той е продължил да извършва нарушения по същия закон като управлява моторно-превозно средство сред употреба на алкохол, с което е застрашил и останалите участници в движението и то в степен много надвишаваща допустимата", посочва Районният съд. Съдът не е счел за смекчаващо вината му обстоятелство наличието на банков кредит.

Добричкият окръжен съд счита постановената спрямо Христов присъда за правилна и законосъобразна. Въззивният съд споделя преценката, че следва да му се наложи наказание в размер на три месеца лишаване от свобода, което да Христов да изтърпи ефективно и да го превъзпита, тъй като предишните наказания явно не са постигнали целите си.

Антон Христов има средно образование, не е женен, безработен е, осъждан е два  пъти за кражби.

Решението на Добричкия окръжен съд не подлежи на обжалване и протест.