Протест на пчелари в Добрич
Протест на пчелари в Добрич / Дарик Добрич
Пчелари: "Това е отрова, вредна е и за пчелите, и за хората"
Членовете на Сдружение „Пчела” – Добрич се присъединиха към националния протест срещу разрешението за използване на пестициди, вредни за пчелите. Пред областната управа в Добрич пчеларите издигнаха транспарант с надпис  „Не на неоникотиноидите, да опазим живота на пчелите и хората!”.

Причината за протестите е, че Българската агенция по безопасност на храните одобри използването на неоникотиноидни пестициди, върху които до скоро е бил наложен мораториум от Европейската комисия. Самото разрешение обхваща по-голямата част от областите в страната. Тези препарати могат да са опасни и за хората, защото са канцерогенни, казват пчеларите.

„Грижим се за пчелите, влагаме труд и накрая да няма никакъв резултат – не сме съгласни с това. Излезли сме на мирен протест и се надяваме някой да ни чуе. Предстои да решим как ще действаме оттук насетне, поддържаме връзка с други колеги и ще уточним позициите си”, заяви председателят на сдружението Добрин Добрев.

Пчеларите подчертаха, че нямат нищо против да се ползват препарати в земеделието, но не и  този изключително отровен клас. „Той  е с бавен срок на разпад в околната среда и е изключително токсичен. Когато попадне в почвата срокът на разпад му на разпад е до 3,5 години. Попада в соковете на растенията, в нектара, пчелите го поглъщат, попада в меда и оттам в нас”, каза Добрев.

От своя страна, зърнопроизводителите защитиха правото си да ползват неоникотиноидите, срещу които се обявяват пчеларите. Костадин Костадинов – председател на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите и зам.-председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите заяви, че тези препарати са разрешени в Северна България, където миналата година е имало разпространение на сив рапичен хоботник. Заради вредителя през юни в Добричка област се е наложило презасяване на 500 хиляди декара. Приложено е било контролирано използване на тези препарати, като в заповедите е упоменато къде може да се прилагат. Костадинов добави, че препаратите са разрешени също контролирано в Унгария и Румъния, където също има хоботник.