Протест на пчелари
Протест на пчелари / Дарик Добрич
Утре те ще протестират срещу използването на някои пестициди в земеделието, отровни за пчелите
Пчеларите излизат утре на протест в столицата. Те ще се съберат в 13.00 часа пред Министерски съвет, за да се обявят против ползването на три никотиноидни препарата за растителна защита, които бяха разрешени със заповеди на изпълнителния директор на БАБХ д-р Дамян Илиев от 27 март т.г.
 
Пчеларите настояват за пълна забрана на препаратите, тъй като имат период на разпад 19 години и са вредни както за пчелите, така и околната среда и за човека, нанасяйки поражения на нервната система. Те водят и до висока смъртност сред пчелните семейства - от 60 до 80 % в някои от районите в страната, сред които Балчик и Силистра. Според Иван Кожухаров от Конфедерацията по пчеларство, заради използването на пестициди от зърнопроизводителите са ниски изкупните цени на меда – 3.80-4.00 лв./кг на едро.  
 
Пред Дарик Янко Янков от Българския пчеларски съюз обясни, че срещу разрешението на трите препарата ще се подадат и жалби в съда и стопаните се надяват да бъде отменена заповедта на БАБХ. Това, обаче е най-малката ни война, каза той. Пчеларите искат по-добра политика към сектора, защото опазването на пчелите е свързано с грижата към природата въобще. „Отново сме след избори и чакаме кой ще е новият министър, за да почнем да воюваме с него и да настояваме за по-добра комуникация и защита на нашата професия“, посочи Янков. Според него проблем има и с това, че самите стопани не са обединени в един браншови съюз, който да ги представлява легитимно, и по този начин държавата се измъква от ангажиментите си към тях, оправдавайки се, че не е ясно с кого да преговаря.
 
Янков призова представители на всички пчеларски организации да заявят мнението си на протеста. В свое обръщение до всички колеги, организаторите на митинга пишат: „На 27 март 2017 г. Българска агенция по  безопасност на храните /БАБХ/ издава 3 заповеди за ограничена и контролирана употреба /дерогации/ на пестициди: Крайцер 350 ФС, Пончо 600, Сийдоприд 600 ФС. Областите в страната, в които могат да се приложат са цели 17 на брой, като срокът за използване е 2 месеца. След като през месец януари 2016 г. БАБХ издаде две заповеди за използване на 2 пестицида, което изкара пчеларите на протест пред МЗХ, през месец януари на 2017 г. в Селскостопанска академия беше осъществена една тайна среща, посветена на възможностите за нови дерогации с опасните за пчелите пестициди. И новите разрешителни не закъсняха. Припомняме, че благодарение на протестите на българските пчелари, за времето от 2013 до 2015 г. беше въведен мораториум върху използването на трите неоникотиноиди.“ До месец януари на 2017 г. Европейската комисия трябваше да се произнесе относно ползата или вредата от използването на неоникотиноидите, съобщават още пчеларите. Очаква се след забавяне заради повече тестове и изследвания, това да стане по-късно тази година.  
 
От своя страна, зърнопроизводителите защитиха правото си да ползват неоникотиноидите, срещу които се обявяват пчеларите. Костадин Костадинов – председател на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите и зам.-председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите заяви, че тези препарати са разрешени в Северна България, където миналата година е имало разпространение на сив рапичен хоботник. Заради вредителя през юни в Добричка област се е наложило презасяване на 500 хиляди декара. Приложено е било контролирано използване на тези препарати, като в заповедите е упоменато къде може да се прилагат. Костадинов добави, че препаратите са разрешени също контролирано в Унгария и Румъния, където също има хоботник.