Отложиха дело за кражба на тръби за 77 милиона лева
Отложиха дело за кражба на тръби за 77 милиона лева / Дарик Добрич
Тримата обвиняеми ще отговарят за мащабната кражба на 30 километра водопровод, извършена през 2011-та и 2012 година
В две поредни заседания Окръжен съд - Добрич не можа да даде ход на делото по обвинение за мащабна кражба на тръби от водонапорен тръбопровод, изграден през 80-те години за водоснабдяване на Добрич от терасите на река Дунав. Причината е неявяване на двамата упълномощени защитници на единия от подсъдимите. Съдът намери, че всеки от неявилите се адвокати не е представил доказателства, че отсъства по уважителни причини и им наложи глоби от по 750 лева. Съдебният състав прецени, че неявяването на двамата защитници бави разглеждането на процеса и приключването му в разумен срок. По тази причина бе разпоредено за следващото заседание - на 27 април, да се назначи резервен защитник на подсъдимия, независимо че той вече има двама упълномощени адвокати.

Подсъдими по делото са Радко Г. от Силистра, като извършител,  Стефан К. от София, като подбудител и помагач и Красимир Ц. от София, като помагач.  Тримата са  обвинени в това, че са отнели от владението на ВиК - Добрич близо 30 км тръби на стойност над 77 млн. лева, като кражбата е в особено големи размери и представлява особено тежък случай. Според обвинението изкопаването и демонтирането на тръбите е извършено на територията на областите Добрич и Силистра в периода от ноември 2011 г. до март 2012 година, при условията на продължавано престъпление. В обвинителния акт се посочва, че тримата подсъдими в съучастие помежду си, чрез посредственото извършителство на други 4 лица, чрез използване на технически средства и моторни превозни средства, отнели тръбите, които не били под постоянен надзор.

Делото по обвинение за кражбата на тръби от водонапорния тръбопровод започна в началото на 2015 година. По него е приет за съвместно разглеждане граждански иск от ВиК - Добрич,  разпитани са над 95 свидетели и са изслушани 8 вещи лица. Съдебното следствие продължава с изслушване на веществени доказателствени средства, събрани чрез СРС-та /специални разузнавателни средства/. Досега  аудиозаписи са слушани в 6 съдебни заседания.