Обвинен в кражба на 29 км водопроводни тръби остава в ареста
Обвинен в кражба на 29 км водопроводни тръби остава в ареста / DarikNews.bg

Варненският апелативен съд отказа да измени в по-лека мярката за неотклонение на Стефан Кънев, разследван за подбудителство и помагачество при демонтирането на тръби от магистралния водопровод от терасата на река Дунав до района на Добрич, съобщават от институцията. Остава в сила определението на Добричкия окръжен съд от края на март т.г., с което бе потвърден ареста на 52-годишния софиянец.

Стефан Кънев и Радко Ганчев от Силистра са в добричкия арест от 18 септември м.г.. Двамата са обвиняеми по досъдебно производство на Териториално звено "Борба с организираната престъпност" в Добрич, което разследва изкопаването и демонтирането на водопроводните тръби на територията на области Силистра и Добрич. Ганчев и Кънев са обвинени за кражба на съоръжението, извършена в съучастие от ноември 2011 година до март 2012 година. Според прокуратурата, обектът на посегателство е уникален за страната и стратегически за района на Южна Добруджа магистрален водонапорен тръбопровод, собственост на "ВиК" ЕООД - Добрич. От началото на миналата година двамата обвиняеми многократно са викани на разпит и едва в края на септември са привлечени като обвиняеми и задържани в ареста. Прокуратурата припомни, че от всичките 13 пъти, в които Кънев е бил викан на разпит, едва 3 пъти той е разговарял с разследващия.
Според защитата на обвиняемия, 7-те месеца в ареста са причинили сериозни здравословни проблеми на Кънев.

Техническа експертиза показва, че общата дължина на демонтираните тръби е 29 км, а тежестта им е повече от 10 тона. Стойността им възлиза на над 17 млн.лева.

Наказанието, което законът предвижда за кражба в особено големи размери е „лишаване от свобода" от 10 до 20 години, конфискация на цялото или на част от имуществото. Определението на Апелативния съд във Варна е окончателно.