Отбелязваме Световния ден на водата
Отбелязваме Световния ден на водата / Дарик Нюз - архив

На 22 март, всяка годинаслед 1993, по инициатива на ООН се отбелязва „Световният ден на водата“. Целта му е да привлече внимание върху важността на питейната вода и защитата на водните ресурси. Ежегодните чествания се свързват с определен аспект на използването на прясната вода.`За 2016 г.мотото е "Вода и работни места" - силата на водата да създава и поддържа работни места.

Днес, повече от 1.5 милиарда души работят всектори, свързани или зависещи от водата. По време на денят на водата, неправителствените сдружения за четвърта поредна година съвместно ще организират събитието „Международен воден мост“. Организирана е „Седмица на водата“, която  се провежда до 22 март в Националния музей „Земята и Хората“ в София. Обявен е национален фото конкурс „Реките в България”. Ще се проведе и кръгла маса на тема: „Ролята на водните оператори при изпълнението на плановете за управление на речните басейни и на риска от наводнения”.

По повод Световния ден на водата, РЗИ – Добрич  провежда следните мероприятия:

На 23.03.2016 г. представител на РЗИ-Добрич ще вземе участие в работна среща-консултация по обсъждане на проектите на актуализирания План за управление на речните басейни в Черноморски регион за басейново управление на водите 2016-2021 г., План за управление на риска от наводнения 2016-2021 г. и Програма от мерки за поддържане или постигане на добро състояние на морската околна среда.

През седмицата до 25 март в учебните заведения от Добрич,  Балчик и  Шабла е предвидено провеждането на презентации, дискусии и обучителни дейности по темата  „Вода и здраве“.

В Общинския детски клуб по екология в  Балчик  е организирана изложба на деца за най-дълга рисунка на тема  „Чиста вода“.

В ОУ "Христо Ботев" в Добрич ще се проведе ученически фест под наслов "Водата, стил на живот" от 13.30 часа. Ученици - еколози ще представят пред свои връстници възможности за пестене на водата.