Отбелязваме Международния ден на театъра
Отбелязваме Международния ден на театъра / Дарик Добрич,архив

В кукления театър в Добрич от 9.30 и 10.30 часа ще бъде показана постановката „Котаракът в чизми”. От 12.30 часа театралната студия при СОУ „Свети Климент Охридски“ ще поздрави със свое изпълнение трупата на Държавен куклен театър „Дора Габе“ по повод Международния ден на театъра.

В голямата зала на драматичен театър „Йордан Йовков” от 19 часа ще се състои премиера на спектакъла „Районна болница“ от Христо Бойчев. Режисьор е Костадин Бандутов.

Също от 19 часа в Общинския младежки център е премиерата на постановката „Женско царство” от Ст. Л. Костов на Експерименталния театър при центъра с ръководител Севдалина Сарандева.

На 27 март отбелязваме Международния ден на театъра. Датата е избрана през 1961 г. на IХ конгрес на Международния театрален институт към ЮНЕСКО и е свързана с откриването на сезона на Театъра на нациите в Париж през 1962 г.

Автор на първото послание за Деня на театъра през 1962 г. е големият френски творец Жан Кокто - поет, писател, дизайнер, художник, скулптор, сценарист, актьор и режисьор.

Оттогава всяка година на Международния ден на театъра световноизвестна личност поднася на всички почитатели на изкуството размислите си за театъра и живота на сцената и извън нея. Посланието се чете преди представленията в стотици театрални зали по света и се разпространява чрез средствата за масова информация. Международният ден на театъра се отбелязва с редица културни прояви и театрални събития.