Отбелязваме 142 години от гибелта на Левски
Отбелязваме 142 години от гибелта на Левски / Дарик Добрич - архив

Днес се навършват 142 години от деня, в който Васил Левски увисна на Бесилото край София и се превърна в легенда. Тези години бележат не смъртта, а безсмъртието на Апостола.

Васил Левски е заловен на 27 декември 1872 г. при Къкринското ханче, но и до днес остава недоказано кой е предателят на Апостола.

Според историческите документи часове след залавянето му турците не са знаели кого точно са задържали. Апостолът е отведен в София, където е изправен пред съд. Васил Левски изгражда защитата си на основите на правата на християните според турския Хатихумаюн, за да не издаде някого и вътрешната революционна организация. Няколко пъти той заявявал, че е търсил законни пътища за изменение на живота в Империята.

Смъртната присъда е издадена на 14 и е потвърдена на 21 януари 1873 г. Процесът завършва. Според историците Комисията, съдила Апостола, е иззела функциите на съд, което е недопустимо по законите на самата империя. 60 подсъдими са осъдени на затвор и заточение и двама са обесени - Димитър Общи и Васил Левски. Апостолът увисва на бесилото на 18 февруари 1873 г., но традиционно датата се отбелязва на 19 - тогава той още не е навършил 36 години.

Добричлии ще отбележат 142 години от гибелта на Апостола на свободата с поклонение и полагане на цветя пред паметника на героя от 11.30 часа. Ученици от втори клас на ОУ „Христо Ботев” ще участват в образователен урок в Регионална библиотека „Дора Габе” под наслов „Левски ни завеща”.

В библиотеката на Народно читалище „Йордан Йовков” е подредена витрина, посветена на Апостола, озаглавена „Нему равен друг нямаше”.

Отбелязваме 142 години от гибелта на Левски
netinfo

 

В Каварна също ще почетат  паметта на Левски с ритуал по полагане на венци и цветя пред паметника на Апостола в градския парк.

Във всички училища и читалища в община Добричка са подредени кътове и изложби, посветени на Левски. Патронни празници честват училищата в селата Божурово и Хитово.