От Езикова гимназия искат да им отпуснат отново прием на 7 паралелки
От Езикова гимназия искат да им отпуснат отново прием на 7 паралелки / Дарик Добрич
От Езикова гимназия искат да им отпуснат отново прием на 7 паралелки
77694
От Езикова гимназия искат да им отпуснат отново прием на 7 паралелки
  • От Езикова гимназия искат да им отпуснат отново прием на 7 паралелки

Ръководството на Езикова гимназия "Гео Милев" в Добрич настоява в план-приема за новата учебна година да имат не 6, а 7 паралелки, като допълнителната да бъде отново с обучение по английски език. Това представлява връщане на положение от преди 2011 г., когато е взето решение за свиване на паралелките с една, заради ниска раждаемост и намален брой ученици. Искането предизвика разгорещен дебат в Областната комисия по заетост на нейното редовно заседание и измести темата за план-приема за 2015/2016 учебна година, която бе основната в дебата.

Привържениците на увеличението на броя паралелки в ЕГ изведоха доводи, че има много желаещи да кандидатстват там, че нивото на обучение е най-високото в областта, че завършилите лесно си намират работа, защото едно от базовите изисквания на работодателите е кандидатите да владеят английски език. Сред подкрепилите искането на директора Милена Иванова бяха зам.-кметът на община Добрич Надежда Петкова, която заяви, че предстоят ремонти в гимназията за подобряване на материалната база; представители на Търговско-промишлената палата, Асоциацията на индустриалния капитал, на Инспекцията по труда и Бюрото по труда. Те изтъкнаха, че трябва да се даде шанс децата да учат, където желаят, а не по административен начин на база компромиси да се регулира системата.

От Езикова гимназия искат да им отпуснат отново прием на 7 паралелки
netinfo

Против предложението на ЕГ се обявиха началникът на Регионалния инспекторат Любомир Тодоров, от синдикат "Подкрепа", както и представители на други общини от областта, които посочиха, че в гимназията се обучават при мизерни битови условия, и освен това кадрите, които излизат от училището не се реализират в Добричко, а в столицата, големите градове и извън страната. Те възразиха и заради факта, че вече в ЕГ се приемат деца с оценка "среден", което сваля нивото. Тодоров добави, че съществува възможност за разкриване на 7-ма паралелка, но с различен от изучаваните език - например руски, което обаче не се предлага от ръководството. Той изтъкна още, че завършващите 7-и клас сега са по-малко от тези през 2011 г., което е още един довод против оформянето на допълнителна паралелка.

Темата породи горещ дебат и объркване как да се гласува предложения от РИО план-прием. Казусът затрудни и водещият заседанието зам.-областен управител Йордан Йорданов. След продължителни дебати, все пак членовете на комисията гласуваха първо искането на ЕГ и го подкрепиха с 12 на 11 гласа. След това 14 души дадоха вот "за" план-приема, 8 "против" и 1 "въздръжал се".

Помолен за коментар какво ще се случи оттук-нататък и ще има ли в ЕГ още една английска паралелки от догодина, началникът на РИО каза, че не може да отговори в момента, защото случилото се е прецедент на Комисия по заетост, която следва само да съгласува план-приема. Той поясни, че не може да дели училищата на елитни и други и затова смята да предложи да бъдат одобрени всички искания, направени от директори, които са били отхвърлени от Инспектората, за да не се проявява специално отношение към Езикова гимназия.

Бъдещият план-прием превижда 28 паралелки след 7-и клас и 36 след 8-и клас общо за областта. Завършващите през тази година ученици в тези степени на обучение са 1 497 при 1 540 м.г. Предлагат се две зашитени професии за догодина - "електротехник - обзавеждане на производството" в гимназията по механотехника и електротехника, както и "технолог в дървообработването" - в строителната гимназия. Заявено е само едно ново обучение - по професия "организатор интернет приложения" - за електронна търговия, отново в ПГ по електротехника.

Чуйте Тодоров за казуса ЕГ в аудиото.