Остава бедственото положение в 9 села в региона, отвориха пътя Албена-Кранево
Остава бедственото положение в 9 села в региона, отвориха пътя Албена-Кранево / Дарик Добрич, архив

Остава обявеното от вчера бедствено положение в 9 села в община Добричка - Драганово, Опанец, Богдан, Батово, Славеево, Бранище, Пчелино, Ново Ботево, Поп Григорово, съобщават от Областния съвет за сигурност. Извънредното положение е заради опасност от повреди по пътните съоръжения, заливане на партерни и избени помещения, наводняване на селскостопански площи.

Затворени за движение заради наводнени пътни участъци са направленията Стефаново - Оброчище и Оброчище - Кичево. Вече е отворен пътят Албена - Кранево.

Спрени са помпените станции в селата Батово и Приморци, както и в местността  Алмалии. Без ток е село Батово заради паднал електрически стълб. Пътят за село Прилеп е наводнен и непроходим.

Селата Опанец и Драганово са разделени на две половини от водата. В двете селища, както и в село Богдан има наводнени дворове и земеделски земи. Екипите на Пожарната отводняват мазета и къщи на различни места в Добрич и община Добричка. Сигналите са около 40.

В село Батово е наводнена централната улица и 40 двора. Наводнени дворове и къщи има и в селата Славеево, Пчелино, Бранище и Ново Ботево. В село Ново Ботево реката е излязла от коритото си, евакуирани са 3-ма жители на селото, а 30 туристи са настанени в близката хижа. В село Карапелит също има наводнени мазета и 20 дворни места.

Количеството на падналите валежи в региона е 64 литра на квадратен метър.

Има тенденция към спадане нивото на водата в река Добричка. Това е установено  късно снощи след обход по цялото й протежение, информират от община Добрич.  Нормално се оттича водата от входа на града при село Богдан в посока на село Врачанци. Обстановката се нормализира.

В целия регион видимостта тази сутрин е намалена до 150 м. заради мъгла. Мокри са пътните настилки. Температурите са положителни в интервал от +3 до +6 градуса.