Организират протестен митинг срещу споразумението СЕТА
Организират протестен митинг срещу споразумението СЕТА / Дарик Добрич, архив

В Добрич се организира протестен митинг срещу споразумението за търговско -икономическо сътрудничество между ЕС и Канада, познато като СЕТА. Протестът ще се проведе в събота от 11.00 часа пред църквата "Свети Георги", съобщи Синтия Недялкова от Гражданската инициатива против проучването и добива на шистов газ по метода на хидравлично разбиване.

Недоволството се организира в навечерието на 18 октомври, когато в Люксембурт България трябва да гласува "за" или "против" търговското споразумение. П овреме на митинга ще бъде прочетена и подписана декларация до министър-председателя на България, с която протестиращите категорично ще заявят несъгласието си с готвеното споразумение, което Недялкова определи като "поредния натиск върху народа ни".

"Това споразумение е аналогично на ТТИП, но касае взаимоотношенията Европейски Съюз  - Канада. За съжаление то носи всички негативни последици за народите на ЕС, като ТТИП", коментира Недялкова.

Освен в Добрич гражданско недоволство ще има и в други градове на страната. Протести срещу споразумението са проведени и в много от големите европейски градове. Участниците смятат, че документът е вреден за трудовите ни права, за екологичните стандарти, за безопасността на храните и много други стоки.