Оправдаха търговец, обвинен в данъчно престъпление
Оправдаха търговец, обвинен в данъчно престъпление / netinfo

Добричкият  окръжен съд оправда 48-годишния Георги  Начев от Варна по повдигнатото му обвинение, че е избегнал установяването и плащането на данъчни задължения в размер на 22 076 лв. като потвърдил неистина пред данъчните власти и използвал документи с невярно съдържание, издадени от каварненска фирма.

Според  обвинителния акт Георги Начев като управител  на „Г-7-Агротил" ООД е закупил през юли 2000 г. 655 223 кг пшеница, която физически лица - член кооператори в земеделска кооперация в село  Соколово са получили като натурална рента. Те не са били регистрирани по ЗДДС и не са могли да издадат фактури на Начев. Обвиняемият продал зърното с данъчна фактура и е трябвало да внесе в държавния бюджет начисления данък добавена стойност. За да не плати това задължение, той ползвал две фактури на стойност 132 456 лв., издадени от каварненска фирма, с която не е реализирал реални сделки.

Представителят  на Окръжна прокуратура - Добрич, пледира за наказание към минимума от предвиденото в Наказателния кодекс за това престъпление „лишаване от свобода" от 3 до 8 години. Стоковите разписки за извозване на зърното от кооперацията показват, че зърното е извозено от „Г-7-Агротил" ООД, заяви прокурорът. Според него няма реални сделки за жито между „Г-7-Агротил" ООД и каварненската фирма, затова двете използвани от Начев фактури не са включени в счетоводството й и тя не е получила своевременно плащане по тях.

Адвокатът на обвиняемия поиска оправдателна присъда,тъй като от събраните в хода на съдебното следствие доказателства не се установява, че подсъдимият като управител на фирмата е закупил за своя сметка извозеното зърно. Той е организирал транспорта на продукцията, аргументира се защитникът.

Георги  Начев  е завършил средно образование, разведен е, осъждан, работи като управител на варненска фирма. Той остава с мярка за неотклонение „подписка" до влизане на присъдата в сила.
Актът на Добричкия окръжен съд може да бъде обжалван в 15-дневен срок пред Апелативен съд - Варна.