Мая Манолова в мина Оброчище
Мая Манолова в мина Оброчище / Омбудсман на РБ
От Главна прокуратура оповестиха резултатите до момента от проверката в мина „Оброчище”, започнала на 5 юни. Извършен е анализ на всички образувани до сега досъдебни производства, свързани с дейността на мината. През последните 3 години те са за причиняване на смърт на миньор в подземна галерия при трудова злополука през 2015г., за средна телесна повреда на багерист на повърхността през 2015г. и за  причиняване на средна телесна повреда на миньор под земята при срутване на скална маса в галерия през 2017г. 
 
Анализът на водените разследвания сочи, че броят на пострадалите миньори от трудови злополуки постоянно се увеличава, констатират от прокуратурата. 
 
Поради това окръжният прокурор е извършил проверка на действията на Инспекцията по труда в Добрич. Установено е, че в мината са били констатирани постоянно извършващи се нарушения на правилата за здравословни и безопасни условия на труд от работодателя „Евроманган“ ЕАД. На работниците не са извършвани никакви периодични медицински прегледи и не е осигурено обслужването им от някоя регистрирана Служба по трудова медицина. Налагани са глоби на дружеството, но тези глоби не са заплатени. 
 
Установено е също, че концесионерът „Евроманган“ ЕАД активно противодейства на трудовите инспектори да извършват проверки. 

Има данни за престъпления, сочи проверката на Окръжна прокуратура Добрич в мина "Оброчище"
 

Неплащането на глобите даде основание на Окръжна прокуратура – Добрич да разпореди на НАП извършване на щателна проверка за наличие или липса на ликвидни и изискуеми вземания на държавата от „Евроманган“ ЕАД, които не са платени – от данъци, глоби, такси и др. Тази проверка е за събиране на данни за престъпление по чл. 227б, ал.2 от НК /спиране на плащанията и непоискване от съда дружеството да бъде обявено в несъстоятелност/. Ако концесионерът „Евроманган“ ЕАД изпадне в несъстоятелност и това бъде обявено от съда, договорът следва да бъде прекратен съгласно чл. 31, ал.1, т.4 от Договора за концесия на мина „Оброчище“. 
 
Окръжният прокурор Пламен Николов е провел и лична среща с миньори от мина „Оброчище“, от които е уведомен, че те добиват много повече руда от това, което се документира, а концесионерът крие от държавата действителния добив. Към момента от Регионална дирекция „Морска администрация“ – Варна е получена информация за последните 10 години от кое българско пристанище какво количество манганова руда е изнесено през всяка една от тези години. Изискани са от Министерството на енергетиката копия от цялата документация, свързана с конкретния договор за концесия. 
 
В хода на проверката прокуратурата е установила, че има разминаване между данните за изнесеното количество руда и описаното в Годишните финансови отчети на дружеството. Лица от Министерството на енергетиката е трябвало да извършват контрол на концесията, а те не са извършвали такъв. 
 
По договор концесионерът има 24 различни по характер задължения. Само едно от тези задължения е да се плаща дължимото концесионно възнаграждение. За изпълнението от страна на концесионера на останалите 23 негови задължения никой в Министерството на енергетиката никога не е проверил нищо.
 
Изяснява се дали неизпълнението на задълженията на тези длъжностни лица е било умишлено и с цел да ощети държавата и дали е извършено престъпление по служба. 
 
Установени са данни за евентуално извършено данъчно престъпление, поради което е разпоредена данъчна проверка и ревизия. 
 
Окръжна прокуратура – Добрич е разпоредила и проверка и на ДАНС. Указано е чрез Дирекция „Финансово разузнаване“ на ДАНС да изяснят дали лица, свързани с концесионера изнасят пари от държавата ни в нарушение на правилата, уреждащи сделките и плащанията между местни и чуждестранни лица и презграничните преводи и плащания, регламентирани във Валутния закон и подзаконовите актове по прилагането му. 
 
Проверките продължават.