мина Оброчище
мина Оброчище / БГНЕС, архив
Има данни за престъпления, сочи проверката на Окръжна прокуратура Добрич в мина Оброчище
93813
Има данни за престъпления, сочи проверката на Окръжна прокуратура Добрич в мина Оброчище
  • Има данни за престъпления, сочи проверката на Окръжна прокуратура Добрич в мина Оброчище
Има разминаване между фактически изнесените количества манганова руда от мина Оброчище и тези, които са декларирани пред държавата като ежегоден добив. Това съобщи в ефира на Дарик Окръжният прокурор на Добрич Пламен Николов. „Тепърва ще установяваме на какво се дължат тези разминавания, но това за нас са данни за евентуално извършено престъпление против данъчната система” – заяви Николов. По думите му, събраните до момента данни от проверката на  Окръжна прокура Добрич в мината сочат наличие  и на друго престъпление - за замърсяване или допускане на замърсяване на водни течения.

След лично направен от окръжния прокурор оглед на пречиствателната станция на рудника, той информира, че „на практика пречистване на водите от мината към водите на река Батовска няма”. При водите от отпадъчен характер има само разбиване на твърдите частици и утаяване в утайник  и така нефилтрирани те се вливат в реката, разказа Николов. По думите му, промишлените води от рудника  не се преработват по никакъв начин и се вливат директно в реката, а от там и в морето. „По някаква голяма случайност инспекторите от РИОСВ – Варна нищо не са чули, нищо не са видели и нищо не са разбрали. За мен това е наличие на данни за престъпление от общ характер -  по чл.352, ал.1 от НК – има данни за замърсяване или допускане на замърсяване на водни течения” – коментира Пламен Николов. Той бе категоричен, че замърсяването е извършено от ръководството на дружеството концесионер на мината, а допускането на това замърсяване е поради бездействие на инспекторите от РИОСВ – Варна. „С очите си видях как промишлените отпадъчни води  от рудника текат през полето и се вливат в реката без никакво устройство, което поне да намали степента на замърсяване” – разказа окръжният прокурор на Добрич.
 
Той припомни, че вече е образувано досъдебно производство за системно пречене от страна на ръководството на „Евроманган” АД на Инспекцията по труда да извършва проверки в мината по спазване на правилата, регламентирани в Кодекса на труда и в Закона за здравословни и безопасни условия на труд. Констатирани са много голям брой нарушения,  но до момента  не е платена  нито една от глобите, наложени от Инспекцията по труда,  информира Пламен Николов. Той бе категоричен, че прокуратурата по никакъв начин не може да се намесва в отношенията между държавата и концесионера. „Нямаме такива правомощия по закон да прекратим договора за концесия, не можем да дадем заплати на миньорите, не можем и да ги нахраним, но можем да потърсим наказателна отговорност от всеки, който нарушава законите и върши престъпления” –  подчерта окръжният прокурор на Добрич.

Пред Дарик той заяви още, че е бил  „меко казано учуден от поведението на зам.-министъра на енергетиката Жечо Станков в твърдението му, че единственият проблем, който има това дружество концесионер е неплатената концесионна такса в размер на над 200 хил.лв. Това категорично не е вярно. Това е повърхностно гледане на проблемите. В договора за концесия, сключен между държвата и дружеството „Евроманган” има изредени общо 24 задължения на канцесионера, като само едно от тези задължения е плащането на концесионната такса. За мое голямо учудване никой в Министерство на енергетиката не говори дали концесионерът е изпълнил и дали изпълнява останалите 23 задължения. Това направо е безобразие” – коментира Николов. Той призова служителите от Министерството на енергетиката да уведомят българските граждани колко концесионни договора са прекратени поради неизпълнение на задълженията на концесионерите през последните 20 години в България и на какво основание са прекратени.