Обучават английски заселници на български език
Обучават английски заселници на български език / netinfo
Обучение по български език на англоговорящи, постоянно пребиваващи в България, се провежда до 30 октомври във Висше Училище Международен Колеж - Добрич. То е в рамките на проект “МОБИЕЙДЖ: Европейски ресурсни центрове за възрастни хора, живеещи извън страната си на произход”, реализиран от Международен Институт по Мениджмънт.

“В курса участват 23 представители на общността от англоезични чужденци, трайно заселили се на територията на oбласт Добрич – казва координаторът на проекта Таня Стоянова. Целта е те да придобият основни езикови познания по български език, за да могат по-лесно да се интегрират към местните общности. На 28 октомври курсистите ще изнесат представлние и ще пеят и на български език.

След курса чужденците ще могат да четат и разбират в оригинал текстове като “Аз съм българче”, “О, добруджански край”, “Червената шапчица “ и “Дядо вади ряпа”. Техните български преподаватели от висшето училище в Добрич са специализирали и практикували в Европа, САЩ и Канада.

В рамките на курса ще бъде покрито първо ниво от разработената от екипа на проекта дистанционна образователна платформа, достъпна на интернет портала www.mobiage.net, а другите две нива ще се покриват под формата на дистанционно обучение. За да може в максимално висока степен да се осигури необходимата информация за самоподготовка, в платформата са включени диалози, упражнения, граматика, произношение, аудио файлове, а след края на тестовото обучение ще бъдат добавени и видео материали.

През месец декември в сградата на Висше Училище Международен колеж в Добрич ще бъде официално открит Ресурсен център по проект МОБИЕЙДЖ, който ще предоставя услуги и консултации на англоезичните, пребиваващи постоянно в трансграничния регион България-Румъния.