Общински съвет Добрич
Общински съвет Добрич / Дарик Добрич
Община Добрич е готова да предостави на ДКЦ 2 ЕООД заем за погасяване на част от задълженията на поликлиниката към НАП. Това обаче може да стане, когато се стигне до окончателната отмяна на финансовата корекция за депото от 4,2 млн.лева. Тогава общината ще разполага с допълнителни средства и ще може да помогне на ДКЦ 2.

Съдът отмени глобата от 4,2 млн. лева, наложена на община Добрич заради сметището в Стожер

Другата част от дълга, който е в размер на близо 1,5 млн. лева, ще се търси от финансова институция. За тази възможност съобщи днес пред общинските съветници кметът Йордан Йорданов.

Посочено бе, че за 2017 година здравното заведение е на печалба от над 100 хил.лв., което не се е случвало през последните години. Все пак съветникът Милко Пенчев попита защо няма действия по стабилизирането на дружеството, което е в тежко финансово състояние и има ли визия кметът за бъдещето на ДКЦ 2, защото, по думите му, имало някои екзотични теории какво да се прави със здравното заведение.

Експертна комисия, определена от Общинския съвет, ще изготви оздравителна програма за ДКЦ 2

Кметът обясни, че за съжаление няма банка, която да е проявила желание да кредитира цялото задължение, затова се обмисля и общината да се включи солидарно с финансова институция в отпускането на заем.

„Вариантът е само един – да оздравим ДКЦ 2”, каза Йорданов.

Съветникът Атанас Атанасов пък предложи общината да апортира имот в капитала на дружеството, за да може то да представи пред банките един по-добър план за развитието си. Това според Атанасов може да бъде сградата на закритото училище Бачо Киро, където могат да се извършват допълнителни медицински дейности, като рехабилитация, оздравителни процедури и др.