/ Деян Герговски
Тържествата в община Добричка по повод Националния празник 3 март ще преминат под наслов „България помни“, съобщиха от общината. 
 
„Мили деца, помнете, че Вие сте потомци на достойни българи. Бъдете и Вие горди българи, обичайте Отечеството си, пазете свободата му!“ – с тези думи кметът инж. Тошко Петков се обръща към първокласниците в навечерието на празника. Всеки първокласник ще получи книжката „Патриотичен буквар“ с поздравителен адрес от кмета.
 
Всички училища, детски градини и читалища ще отбележат Трети март с общоучилищни тържества, рецитали, викторини, тематични конкурси, изложби.
 
Учениците от ОУ "Васил Левски" в с. Хитово ще се поклонят пред бюст-паметника на Васил Левски, ще бъде проведено тържество с подготвени презентации, рецитали, песни и стихове. Във фоайето на училището ще бъдат поставени информационни табла и плакати, тематично посветени на празника. През целия ден в училището през междучасията ще звучат възрожденски и патриотични песни.
 
В ОУ „Св. св. Кирил и Методий” в с. Ведрина ще се проведе тържествен рецитал, след което ще се положат цветя на паметника "В памет на загинали през войните" в центъра на селото.
 
В ОУ“ Васил Левски“ в с. Божурово тържеството ще започне с презентация за Трети март. Децата ще се изявят със стихове и песни, посветени на борците за свобода и Родината.
 
Ще се проведат конкурси на тема: „Нашето знаме“ – за първокласниците; „Рисуваме герба на България“ – за ученици начален етап, и „Рисувам свободна България“ – за ученици прогимназиален етап.
 
Ученици от 7 клас на ОУ "Климент Охридски" в с. Смолница ще представят изработен от тях макет, който пресъздава боевете на Шипка. Целта им е да покажат подвига и героизма на българските опълченци, защитавали Шипченския проход. Тържеството ще продължи с презентация, изготвена от ученик от 7 клас, както и изпълнение на патриотични песни и стихове. Ученици от началния етап ще се представят с табло на тема “Руско-турската освободителна война”. В програмата е включено и поднасяне на цветя на паметника в училищния двор, който увековечава имената на всички жители от селото, отдали живота си за свободата на България през войните за национално обединение.
 
Учениците от СУ "Никола Вапцаров" в с. Карапелит ще проведат конкурс за най-добър рецитатор на стихове за 3-ти март, конкурс за най-хубава рисунка на Паметника на свободата на връх Шипка, викторина в класовете от прогимназиален етап; презентация за националния празник и поетичен рецитал и песни.
 
ОУ "Стефан Караджа" в с. Житница ще отбележи националния празник с литературно-музикална композиция "Да си спомним за 3-ти март 1878 г."
 
Презентация за Шипченската епопея ще гледат учениците от ОУ "Св. св.Кирил и Методий" в с. Дончево. Програмата ще продължи със стихове, посветени на празника.
 
На 3 март от 10.00 часа по традиция Община Добричка и Кметство с. Паскалево организират поклонение на Братската могила край селото. Да се преклонят пред героите и да поднесат венци и цветя са поканени кметът инж. Тошко Петков, председателят на Добричкия общински съвет инж. Пламен Станчев, народни представители, кметският екип, кметове и кметски наместници, бивши и настоящи общински съветници, както и жители и гости на община Добричка.
 
Изпратена е покана до генералния консул на Руската федерация във Варна, по чиято инициатива наскоро бе ремонтиран паметникът. Ученици от ОбУ „Добри Войников“, с. Победа, ще изнесат рецитал и ще поднесат цветя на паметника. В тържеството ще се включат ученици от с. Паскалево и с. Овчарово, както и певческата група при НЧ „Димитър Минчев – 1896“, с. Паскалево.