Обявиха три неучебни дни в община Силистра
Обявиха три неучебни дни в община Силистра / Дарик Добрич

Преустановяват се от понеделник за три дни учебните занятия в Силистренската община, съобщиха от Регионалния инспекторат по образованието. Няма да учат учениците в общинските и държавните училища. Мярката се налага заради влошената зимна обстановка. Очаква се да бъдат преустановени учебните занятия и в другите общини на Силистренска област.

Спрени са автобусите в Силистренско заради тежката пътна обстановка, показва справка от Областното пътно управление. Забранено е движението на товарни автомобили над 12 т. За леки автомобили пътищата са проходими при много тежки зимни условия. Препоръчва се да не се предприемат пътувания. Има снежни навявания, пътищата са заснежени. По данни от дежурните в Областната администрация ток няма в село Сребърна.

Тежка зимна обстановка има по пътищата в цялата страна. Автомагистралите са проходими и леките автомобили се движат без ограничения. Това съобщи за Дарик инж. Георги Златев от Агенция "Пътна инфраструктура". Забранено е обаче движението на товарни автомобили над 12 т, докато аварийните екипи не преценят, че пътната обстановка позволява ограничението да отпадне.

В областите Враца, Шумен и Търговище са затворени третокласните пътища заради навявания и липсва на видимост.

Мобилното приложение на пътната агенция LIMA блокира заради огромния брой запитвания за актуалната обстановка по пътищата в страната. От Пътната агенция призовават при проблеми хората да се свързват с тях и на тел. 0700 130 20.

Агенция "Пътна инфраструктура" апелира шофьорите да предвидят повече време за път и да се въздържат от пътуване в районите с оранжев и жълт код, ако това не е наложително. При необходимост ще се спира движението за извършване на снегопочистване и превантивна обработка на пътните участъци, за да се избегне възникването на сериозни пътни инциденти.