Няма сериозна опасност от измръзване на пшеницата
Няма сериозна опасност от измръзване на пшеницата / Дарик Добрич

Няма сериозна опасност от измръзване на пшеничните посеви в национален мащаб и съобщенията за състоянието на есенниците малко се преекспонират, заяви директорът на Добруджанския земеделски институт доц. д-р Иван Киряков.

Той посочи, че посевите са добре повлияни от снежна покривка миналата седмица. Сега също се прогнозират снеговалежи и ако се получи снежна покривка от около 10 см, ниските температури, които се очакват, на този етап няма да навредят на растенията. Ще има проблем с рапицата, тъй като тази култура или поникна късно, или изобщо не поникна и ще има площи, които ще бъдат преорани, коментира Киряков. Според него за пшеницата такава опасност няма, но все пак зависи от това каква агротехника са приложили земеделските производители. Киряков препоръчва на стопаните след края на зимата да предприемат сериозни мерки по отношение на посевите, които ще бъдат доста по-изтощени, отколкото в други години.

65-70% от площите в България се заемат от сортовете семена на Добруджанския земеделски институт, припомни доц. Киряков. „Нашите сортове са с много добра студоустойчивост, тестовете ни са правени на минус15 градуса и това трябва да успокоява нашите производители", заяви агроспециалистът. Той поясни, че най-опасната за измръзване точка за растението е възела на братене, който е на 2-4 см. в почвата, а там температурите трудно стигат минус 20 градуса.

ДЗИ в момента предлага родителски компоненти на два хибрида слънчоглед - „Сан Лука" и новия „Яна", а от бобовите култури - два сорта фасул - „Добруджански 7" и „Еликсир".