Неизпълнена съдебна поръчка  бави делото срещу бивш управител на „Добруджански протеин”
Неизпълнена съдебна поръчка бави делото срещу бивш управител на „Добруджански протеин” / netinfo

Добричкият  окръжен съд отложи за 18 септември  делото срещу бившия управител на „Добруджански протеин" Светослав Тодоров.  Той е обвинен в присвояване в особено големи размери на 168 725 лева. Причина за поредното отлагане на процеса е неизпълнената съдебна поръчка за разпит по делегация в САЩ на ключов свидетел на обвинението.

Пресцентърът  на Добричкия окръжен съд припомня, че през 2004 г. Светослав Тодоров  бе признат за виновен и осъден на „лишаване от свобода" за срок от 18 години, Варненският апелативен съд намали наказанието за срок от 15 години, а Върховният касационен съд върна делото за ново разглеждане.

Вторият съдебен състав, който разглежда делото допусна през ноември 2007 г. разпит по делегация на свидетел, живеещ в САЩ от 1998 година. Според обвинението, като началник на склад в „Добруджански протеин", той е съставил три складови разписки с невярно съдържание за получени от две фирми компоненти за производството.

На  заседание  през март тази година съдебният състав даде последна възможност да бъдат осигурени обяснения от живеещия в чужбина свидетел. Следващото разглеждане на делото бе насрочено за 15 юли  и бе дадена резервна дата - 18 септември, ако съдебната поръчка не бъде изпълнена. Независимо, дали тя ще бъде реализирана, тогава се очаква делото да приключи.

Съдебната поръчка е изпратена чрез Министерството на правосъдието до американските власти. Добричкият окръжен съд многократно е изпращал писмени запитвания до Министерството на правосъдието, дали тя е изпълнена.