Не във всички училища в региона получават 8% увеличение на заплатите
Не във всички училища в региона получават 8% увеличение на заплатите / Дарик Добрич, архив

Гласуваното 8-процентно увеличение на учителските възнаграждения не се реализира във всички учебни заведения в Добричко, съобщи в ефира на Дарик координаторът на КТ "Подкрепа" за региона Маргарита Нейкова. Има училища с въведено увеличение под предвиденото, което основно се дължи на високите нива на заплащане в тях преди промяната.

В областния център само по 3% увеличение ще получат в ЕГ "Гео Милев" и ПМГ "Иван Вазов". 5% над заплатата ще имат в СОУ "Дора Габе", СОУ "Св.Кл.Охридски", СОУ "Л.Каравелов", като Нейкова смята, че това не е заради високите възнаграждения досега, а поради липса на средства. Училищата с най-голямо повишение - 10%, са ОУ "Хр.Ботев" и Професионална гимназия "М.В.Ломоносов".

В региона също се наблюдава неравномерно нарастване на заплатите на учителите. По-съществено е то в общинските центрове, за разлика от селата, показва справката, предоставена от КТ "Подкрепа" - Добрич. В община Каварна - 11% повече ще получават в НУ "Братя Миладинови", 10% в СОУ "Ст.Караджа"; в община Крушари - 13% в СОУ "Хр.Смирненски"; в община Тервел - 10% в СОУ "Й.Йовков", същите проценти са и в ОУ "Антим I" в Балчик. Само с 4% повече ще получават в ПГ "Алеко Константинов" Балчик; с 5% - в СОУ "Хр.Смирненски" Оброчище и училищата в Соколово, Преселенци и Красен. В двете училища в Шабленско ще вземат с 6-7 процента повече.

В община Добричка, според Маргарита Нейкова, няма реално работеща система на делегирано финансиране на училищата. Тя поясни, че там първостепенен разпоредител със средствата е общината, като администрацията получава и средства, реализирани от учебните заведения от отдаване под наем и печалба от техни имоти. След това дофинансира дейността им, когато и с каквото има нужда. Реално това създава затруднения с материалната база, каза Нейкова, но похвали директорите, че са много добри управленци и се справят по места с помощта на арендатори. В повечето училища в община Добричка увеличението на учителските заплати ще бъде над предвиденото, като на места достига до 13-14% - Стожер, Фелдфебел Дянково, Бенковски.

От синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа" наскоро изпратиха до служебния ресорен министър проф. Николай Милошев писмо, съдържащо Меморандум за приоритетите и реформата на системата на „Средното образование". Костатацията е, че няма реформа в сектора. Разписани са 16 предложения за промени, които да подобрят българското средно образование. Сред тях са:
Деполитизиране на образователната система и кристална прозрачност;
Задължително включване в управлението и контрола на представителните синдикати и граждански организации;
МОМН да си върне водещата роля при управлението на българското образование;
Увеличаване на парите за образование от републиканския бюджет на не по-малко от 6% за следващите 4 години;
Основен ремонт на делегираните бюджети с цел премахване на финансовата дискриминацията към малките училища и детски градини и задължително преминаване на детските градини на делегиран бюджет;
Преоценка на приоритетите в учителската професия;
Участие на синдикати и обществени представители в комисиите за директорските конкурси;
Мандатност на директорските длъжности и ефективен финансов и административен контрол от МОМН с помощта на синдикати и обществени организации;
Гарантиран държавен статут на учителската длъжност и смяна на обществения и директорски натиск върху тази професия с доверие и партниране и др.

В ефира на Дарик Маргарита Нейкова съобщи, че тези искания са многократно предлагани на вниманието на управляващите, включително при оформянето на проекта за Закон за училищното образование, но не са намерили място в него. Тя е категорична, че деполитизирането на образователната система може да стане единствено с волята на политиците, но за начало може гражданското общество да наложи повече контрол върху директорите и разходването на делегираните бюджети.