Пътя Добрич - Албена, който се ремонтира
Пътя Добрич - Албена, който се ремонтира / Дарик Добрич
Пътната обстановка в Добричка област не се е подобрила за последната година, отчетоха от сектор „Пътна полиция“ на заседание на Областната комисия за безопасност по пътищата. Началникът на службата Жулиян Минев изнесе данни, че загиналите за първото полугодие на 2018 г. са с двама повече от м.г., а ранените са с 9 по-малко.
 
Натовареността на пътищата е много висока – по трасето Добрич-Варна минават по 7 600 МПС на денонощие, показват преброителните пунктове, а през ГКПП Дуранкулак влизат дневно 5 000 автомобила, които се движат по главния път край морето.
 
Не е добро състоянието на пешеходните пътеки в региона, сочи доклад от проверка, разпоредена от главния прокурор. Въпреки препоръките, от общините не се вземат мерки за подобрения, каза Минев. Не се обръща внимание и на осветеността на пътеките, която трябва да е специално за тях, а не от лампите на уличното осветление. Всичко това създава проблеми в тъмните части на денонощието. От сдружение „България вита“ допълниха, че Добрич води класацията, заедно с още три града в България, по неправилно маркирани и несигнализирани пешеходни пътеки.
 
Състоянието на настилките също не е задоволително, според „Пътна полиция“. Въпреки ремонтите по основни артерии, третокласната и четвъртокласна мрежа е силно компрометирана и влияе на сигурността на движение. „За маркировката да не говорим“, посочи Минев и отбеляза: „Контролираме наличието на винетки, хората плащат данъци за автомобилите и очакват да им се осигурят нормални за движение пътища“.

Комисия за безопасност по пътищата
Дарик Добрич

Зам.-кметът на Добрич Боян Коларов повдигна отново въпроса за преустройване на пътя Добрич-Варна в четирилентов, като обоснова искането с факта, че в Общите устройствени планове на общините Добрич и Добричка, които са приети официално, той е посочен като такъв, а тези документи имат силата на закон. Той пое ангажимент да комуникира с общините Варна и Аксаково, за да се работи по въпроса. От Областна управа припомниха, че от 2003 г. тече диалог с централната власт по темата, но няма развитие.
 
Началникът на Областно пътно управление Георги Стратиев посочи, че се ремонтират приоритетни пътища в Добричко. До две седмици ще приключат дейностите по Добрич-Албена, като извън зоната на рехабилитацията, се правят изкърпвания, където е необходимо.
 
Готово е трасето за Варна, като продължават дейностите по околовръстното на Добрич. През септември ще бъде поправен и участъкът от 2 километра, който е на територията на ОПУ – Варна и е единственият останал неремонтиран по трасето.
 
С приоритет са северната дъга на околовръстния път на Добрич – от Рилци до колелото за Генерал Тошево; както и участъкът Тервел – пътя за Силистра.
 
Трасето, за което се вдигнаха на протест няколко села – Добрич-Козлодуйци-Лясково, няма да бъде рехабилитирано изцяло тази година, каза Стратиев. Сега се правят кърпежи на части от него, надеждата е догодина да се отпуснат средства.