Първа копка на ремонта на пътя Варна - Добрич
Първа копка на ремонта на пътя Варна - Добрич / netinfo
Министър Нанков: Въвеждането на тол системата ще увеличи бюджета на АПИ 3-4 пъти
"Работим за бързото внедряване на тол системата за тежкотоварни автомобили, която ще донесе 3-4 пъти повече приходи в бюджета на Агенция „Пътна инфраструктура" (АПИ), заяви в село Стожер министърът на регионалното развитие Николай Нанков. Той присъства там на символичната първа копка на рехабилитацията на пътя Варна - Добрич.

Министър Нанков увери, че приоритет през този мандат на правителството са пътищата в Северна България, а с въвеждането на тол таксите АПИ ще разполага с достатъчен ресурс за адекватна и безопасна републиканска пътна мрежа.

„100 млн. лв. е бюджетът на АПИ за текущ ремонт при 22 000 км републиканска пътна мрежа. Това означава, че за една година можем да направим 10 отсечки като Варна - Добрич. А ние имаме стотици в лошо състояние. Това ще се промени с въвеждане на тол таксите”, коментира министър Нанков.

Пътят Добрич - Албена, който също е в недобро състояние, има нужда от цялостна реконструкция, която по думите на министъра ще струва над 9 млн. лева. Нанков заяви, че при възможност на бюджета ще бъде направен опит още тази година отсечката да влезе в дневния ред на АПИ. Приоритет е обаче околовръстният път на Добрич.