Над 150 сорта за 60 години е произвел Добруджанският земеделски институт
Над 150 сорта за 60 години е произвел Добруджанският земеделски институт / Дарик Добрич

157 сорта и хибриди са създадени от основаването на Добруджанския земеделски институт край Ген.Тошево през 1951 година до сега, обяви директорът на института доц.д-р Иван Киряков. От тях 70% са влезли реално в производството. От 2003 година до момента са признати 20 сорта пшеница, 4 сорта тритикале и 6 сорта фасул. Годишно от института предлагат между 1500 – 1800 тона елитни базови и предбазови семена пшеница. Ежегодно се предлагат за одобряване минимум по 6-7 сорта обикновена пшеница.

Данните бяха изнесени на открилата се днес Национална научна конференция „Съвременни тенденции и основни приоритети в селекцията и агротехниката на полски култури”, организирана от ДЗИ – Ген.Тошево. В тридневния форум участват учени и специалисти от Института по памука и твърдата пшеница в Чирпан, Института по земеделие в Карнобат, Института по земеделие и семезнание "Образцов чифлик" - Русе.

21 000 дка от държавния поземлен фонд стопанисва ДЗИ – Ген.Тошево и 2 000 дка земя под аренда. В сектор животновъдство се отглеждат елитни стада от българска североизточна тънкорунна порода овце и черно шарено говедо. В научния институт работят 330 души, от които 37  са научните работници,  а от тях 67%  са хабилитирани лица.

„Един от основните проблеми на института е ненавременното финансиране, тъй като научното звено се явява третостепенен разпоредител на бюджетните средства”, сподели още Иван Киряков. За деветмесечието на тази година, ДЗИ е изцяло на самоиздръжка и още през септември е преизпълнил годишния си приходен таван от 5 до 10%, допълни Киряков.