/ БГНЕС, архив
1338 седмокласници ще се явят на външното оценяване
1075 зрелостници от област Добрич са подали документи за явяване на изпита по български език и литература, съобщиха от Регионалното управление на образованието. Сред тях има и такива, които са завършили през минали години. Изпитът по БЕЛ е на 21 май.

Вторият задължителен държавен зрелостен изпит е на 23 май. На него ще се явят 766 младежи. Други около 300 зрелостници от професионалните учебни заведения ще държат изпит по професия.

Кандидатите да се явят на трети изпит по желание са шестима – те ще покажат знания по математика на 29 май, по биология и английски език на 30 май и по физика на 31 май.

Матурите ще се проведат в общо 13 учебни заведения в областта, в град Добрич са 6. Около 300 квестори ще следят за реда в залите. Изпитите започват в 8 часа. Те се провеждат в 4 астрономически часа, като за учениците със специални образователни потребности са предвидени допълнително още 2 часа.

Държавният зрелостен изпит по български език и литература е разделен на три модула, като първите два са по 60 минути, а третият - 120 минути. Излизането от залата се разрешава едва след приключване на работата и предаването на всеки отделен модул. 

От РУО съобщиха още, че тази година средно образование завършват 1061 абитуриенти.

В дните 21 и 23 май ще се проведе и Националното външно оценяване за седмокласниците – съответно по БЕЛ и математика. 1338 са завършващите 7 клас в Добричко.