Над 100 000 души в региона вече имат нови лични карти
Над 100 000 души в региона вече имат нови лични карти / Sofia Photo Agency, архив

116 000 нови лични карти са издадени до момента в звено „Български документи за самоличност" към Областната дирекция на МВР, съобщи началникът на службата Тихомир Филев. По думите му голямата вълна за подмяна на личните документи в Добричка област вече е преминала.

Процесът започна на 29 март 2010 година, припомни Филев. До края на същата година са издадени 45 000 лични карти, през следващата 2011-а около 51 000, а през 2012-а  22 000.

Тази година изтича срокът на валидност на още 14 000 карти, които трябва да бъдат подменени. Едновременно с това в  звено „документи за самоличност” се очаква да бъдат издадени около 4 000 документа на деца, навършили 14 години и на възрастни, които по някаква причина имат промяна в имената си.

В региона има хора, които не са подменили документите си навреме и подлежат на глоба в размер от 20 до 150 лева, допълни Филев. Същата глоба се налага на граждани, които не върнат навреме международните си паспорти – до три месеца след изтичане на валидността им.

600 човека не са сменили личните си карти навреме през 2010 година, през 2011-а срокът за подмяна на личните документи не са спазили 1000 души, а през 2012-а 1600. Най-често това са хора, които имат двойно гражданство или живеят в чужбина и ползват валиден задграничен паспорт, коментира Филев.

Като цяло процесът по подмяна на личните документи в региона е преминал добре, смята началникът на звеното. „За времето на цялата нова паспортизация на напливи имаше много хора, но винаги сме успявали да обслужим чакащите на опашката до края на работния ден”, отбеляза той. Тихомир Филев посъветва всички да следят за срока на валидност на личните си документи и припомни на родителите, че първата лична карта на децата им се издава до 30 дни след навършване на 14 години.

Той отбеляза още, че при загуба или кражба на лична карта веднага трябва да се подаде информация, за да може документът да бъде обявен за невалиден. Така хората ще избегнат опасността някой да злоупотреби с личните им карти, като например  сключи договор с мобилен оператор, открие фирма или договори покупка на лизинг.

Специално към мъжете също беше отправена препоръка - да не носят новия тип документи в портфейл в задния си джоб, тъй като при сядане монетите могат да напукат новите, лазерно обработени документи.