Местните власти не могат да разчитат само на държавния бюджет, смята Цачева
Местните власти не могат да разчитат само на държавния бюджет, смята Цачева / Дарик Добрич

Хубаво е да се усвояват европейските средства, но трябва съответната община да разполага с достатъчно собствени ресурси, за да участва в съфинансирането. Това коментира в Добрич председателят на Народното събрание Цецка Цачева по повод искането на местната власт държавата да се включи с помощ при осигуряването на този ресурс.

Държавата ще има ангажимент за осигуряване на средства за съфинансиране, каза Цачева, но отбеляза, че общините не могат да разчитат само на държавния бюджет. Тя смята, че е нужно да се стимулира местният бизнес и той „да заработи, да инвестира, да открива нови работни места”.

Темата коментира и министърът на икономиката Делян Добрев. Според него в законодателството се правят промени, които дават възможност на общините чрез икономическа активност да си създават допълнителни приходи.

Той даде пример със закона за подземните богатства. "Още в 2010 година направихме промени, с които дадохме 100% от концесионното възнаграждение за малките находища на общините и за всички останали 50%. Това е устойчивият начин ние да подкрепяме развитието на районите и това се прави”, посочи Добрев.