Паметникът на Дора Габе
Паметникът на Дора Габе / Дарик Добрич, Валентина Добринчева
Общински съвет одобри преместването на скулптурната фигура на писателката Дора Габе, направено по предложение на администрацията. Както бе първоначално предвидено, от двора на средното училище, носещо името й, паметникът ще отиде в двора на Детска градина № 18 „Дора Габе“. Това одобриха съветниците след кратки дебати.

По искане на шест постоянни комисии към Общинския съвет, от името на главния архитект бяха направени още две предложения за места в централна градска част, където може да се постави фигурата на писателката - пред Дом-паметник "Йордан Йовков" (в градинката вляво от входа) или пред Регионална библиотека "Дора Габе". На тези идеи се противопоставиха Камелия Койчева и арх. Емилия Добрева. Архитектката посочи, че пластиката на Габе няма да изглежда добре до по-голямата фигура на Йовков пред Дом-паметника. Автор и на двете скулптури е Йордан Гаврилов /1929 – 2016/. Койчева добави още, че след като паметникът на Габе е създаден за образователна институция, редно е приемник да му бъде отново такава, а центърът на Добрич бил бездруго наситен със скулптурни фигури. Тя заяви, че родителите и екипът на градината ще се грижат много добре за паметника и ще го съхраняват най-добре.
 
Преместването на паметника на Дора Габе се прави след закриването на средното училище т.г. Казусът е бил обсъден на заседания на Обществения съвет при Детска градина №18 и Добричкото училищно настоятелство, които са предложили скулптурната фигура да бъде преместена в двора на детската градина. Представители на тези сдружения се изказаха и в залата на Общинския съвет. Въпреки, че имаше настоявания да се помисли за по-добро място в централна градска част за паметника, добричките съветници решиха той да се постави в двора на детското заведение в кв. "Дружба".