Лиляна Стефанова ще бъде носител на литературната награда Дора Габе
Лиляна Стефанова ще бъде носител на литературната награда Дора Габе / netinfo
Лиляна Стефанова да бъде носител на националната литературна награда „Дора Габе” е предложението на комисията, назначена със заповед на кмета на Добрич. Номинацията на голямата поетеса, преводач и общественик бе предпочетена от 8 от общо 9 членове на комисията с председател зам.-кмета Камелия Койчева.

10 творци бяха предложени за националната литературна награда “Дора Габе” - Леда Милева, Киряк Цонев, Лиляна Стефанова, Станка Георгиева, Станка Пенчева, Лиана Даскалова, Мая Дългъчева, Зоя Василева, Драгни Драгнев и Камелия Кондова.

Специалната комисия присъжда и отличие на Леда Милева за изключителната й преводаческа и изследователска дейност и за създаване на школа от талантливи преводачи.

Двете отличия ще бъдат утвърдени на сесия на Общинския съвет на 16 септември.

Тази година Община Добрич ще връчи Националната литературна награда “Дора Габе” за втори пореден път на тържествена церемония през септември по време на Литературни празници, посветени на 120 години от рождението на голямата българска поетеса. Наградата е учредена през 2003 година от Общински съвет Добрич в знак на признателност към живота и творчеството на Дора Габе. Първият носител, удостоен с престижната награда, е поетесата Елка Няголова.