Квалифицират безработни от Добричко
Квалифицират безработни от Добричко / netinfo

Нов проект по Национална програма ФАР „Развитие на човешките ресурси и насърчаване на заетостта” започва в Добричка област. По него Международен колеж и Сдружение „Европартньори” – Добрич, ще квалифицират безработни от общините Добрич, Добричка, Балчик, Генерал Тошево и Тервел.

Той ще засегне 60 регистрирани в Бюрата по труда, без или с остаряла професионална квалификация, която не отговаря на съвременните пазарни изисквания или която не се търси на пазара на труда, без задължителен опит в сферата на туристическата индустрия, на възраст над 16 години.

Бенефициентите ще бъдат разделени в 5 групи, които ще се обучават по професиите “Сервитьор-барман”, „Готвач”, „Ресторантьор” и „Хотелиер”. За „Ресторантьор” и „Хотелиер” задължително изискване е наличието на минимум средно образование, докато за професиите “Сервитьор-барман” и „Готвач” ще могат да се обучават и лица с основно образование или завършен поне шести клас.

Учебната програма е изцяло съобразена с изискванията на туристическата индустрия – застъпено е обучение по чужд език и практическите упражнения. За редовно присъствие курсистите ще получават стипендия.

Успешно завършилите курсовете по професионална квалификация ще получат Удостоверение за придобито професионално обучение по част от професия.