Кукленият театър ще се представи на два фестивала в Турция
Кукленият театър ще се представи на два фестивала в Турция / Дарик Добрич

Постановката "Котаракът в чизми" на Куклен театър "Дора Габе" ще бъде показана на два фестивала в Турция до края на годината, съобщи директорът на културния институт Петър Петков. В началото на октомври, актьорите ще гостуват на престижен международен фестивал в Бурса, където очакват да завържат контакти за бъдещо сътрудничество. Постановката ще бъде показана на турски език, каза още Петков. С приказката на Шарл Перо, режисирана от Даниела Христова, добричката трупа вече има награди и две гостувания в южната ни съседка.

В началото на ноември театърът ще покаже друг свой спектакъл - "Кучето, което се научило да лае", в град Мардин в Източна Турция. Директорите на фестивала там особено държаха точно нашият театър да гостува, каза Петков. Екипът има уговорка да направи кратки курсове на обучение с местни педагози, в които да им предложи алтернативни занимания за детските градини.

Към най-новото представление на Куклен театър "Дора Габе" - "Джак и бобеното стебло", който е отново дело на Даниела Христова, също вече има интерес от няколко турски фестивала, информира още директорът.

На куклените актьори предстои участие в постановка на Драматичния театър, посветена на 130-а годишнина от рождението на Йордан Йовков. Те ще подготвят коледна програма, а след Нова година ще излезе и новото заглавие от афиша за този сезон. През месец март 2011 г. ще се реализират нови участия на фестивали, информира Петър Петков.