Консултират безплатно за сърдечно-съдови заболявания
Консултират безплатно за сърдечно-съдови заболявания / Sofia Photo Agency

 

Безплатни прегледи ще се състоят в приемно-консултативния кабинет на Сектор “Инвазивна кардиология и терапия” на добричката болница през следващата седмица. Дните от 24 до 29 септември са обявени за Седмица на Сърцето по повод празника на Добрич и Световния ден на сърцето 29 септември. Кабинетът се намира на 5 етаж, в първо вътрешно отделение на болницата. Прегледите ще започват в 10.00 часа, а предварителни записвания се приемат на телефони 600 419 и 0879 596 336.

В Седмицата на сърцето в Добрич ще гостуват водещи в областта на кардиологията специалисти. Един от тях е проф.Юлия Джоргова – началник на Клиниката по кардиология в Университетска болница “Света Екатерина” – София.  Проф.Джоргова консултира Сектор “Инвазивна кардиология и терапия”, който съществува в МБАЛ-Добрич от тази пролет. Там в момента работят двама специалисти от болница “Света Екатерина”. “Инвазивната кардиология е методика и лечение, което може чувствително да намали смъртността при сърдечно-съдовите заболявания. Съвременното лечение на инфаркта представлява механично отваряне на запушения съд с поставяне на вътрешно съдова протеза. Ако има достъп до инвазивна лаборатория смъртността при прилагане на методиката е 5%, а ако инфарктът се лекува традиционно – смъртността е 17%”, сподели пред Дарик проф.Джоргова. В страната вече има мрежа от инвазивни сектори, като амбицията е такива лаборатории да се разкрият във всички областни центрове.

Световният ден на сърцето се отбелязва от 1999 г. по инициатива на Световната федерация на сърцето, подкрепена от Световната здравна организация и ЮНЕСКО. Всяка година близо 17 млн. души по света умират от сърдечно-съдови заболявания. Статистиката сочи, че България е сред първите пет страни в Европа по заболеваемост. В страната все още има ръст на тези болести, за разлика от държавите от Западна Европа, където вече се отбелязва спад.