Концерт в памет на оперната прима Нели Божкова
Концерт в памет на оперната прима Нели Божкова / netinfo
На 25 май се навършиха 60 години от рождението на оперната прима Нели Божкова /1947 – 2004/. В нейна памет тази вечер от 19 часа в ДТ”Йордан Йовков” се организира концерт.

В Добрич ще пеят световноизвестните български оперни певци: Калуди Калудов и Емил Иванов, както и по-младите Костадинка Симеонова и Ростислав Пеев в съпровод на Държавна филхармония Шумен под диритенството на Станислав Ушев. Ще звучат едни от най-популярните арии от оперната класика, коронни изпълнения за певците.

През 2004 година името на родената в Добрич изпълнителка посмъртно беше вписано в Почетната книга на града. Тя е работила с режисьори, диригенти и певци от най-висок ранг. Участвала е в повече от 450 спектакъла и е изпяла над 40 партии от любимите й опери: “Кармен”, “Вълшебната флейта”, “Трубадур”, “Саломе”, “Мадам Бътърфлай”, “Бал с маски”, “Фигаро” .

Нели Божкова е учила в Детската музикална школа в класа по пиано и е пяла в Детския хор под диригентството на маестро Захари Медникаров.

Завършила е Средното музикално училище “Добри Христов” – Варна като пианистка и Софийската консерватория “Панчо Владигеров” като вокалистка/мецосопран/ в класа на известния певец и педагог Христо Бръмбаров.

През 1973 г. Нели Божкова дебютира на сцената на Софийската опера. Следват интензивен труд и високи отличия: сребърен медал от Първия конкурс “Мария Калас” – Атина, 1974 г.; бронзов медал от Шестия международен конкурс “Чайковски” – Москва, 1978 г.

От 1978 г. тя е солистка в “Комише опер” – Берлин, от 1983 г. – в Бременската опера, Германия, а от 1990 г. е приета във Виенската Държавна опера.

През 1998 г. високо ценените й качества й донасят титлата “Камерзенгерин” на Виенската Държавна опера.

В елитния състав на 10 премиери Нели Божкова партнира на Лучано Павароти, Пласидо Доминго, Томас Хемпсън, Неил Шиков, Криста Лудвиг, Николай Гяуров.