Комисия оценява щетите на  дигата на Дуранкулашкото езеро
Комисия оценява щетите на дигата на Дуранкулашкото езеро / netinfo

Министърът на околната среда и водите Джевдет Чакъров ще съдейства за намиране на средства за възстановяване на пропадналата дига на защитената местност Дуранкулашко езеро, съобщават от пресцентъра на министерството.

 

Вече е сформирана експертна комисия, която  ще оцени нанесените щети.В комисията са включени експерт по биоразнообразието и финансов експерт от РИОСВ-Варна, както  и хидроинженер от Басейнова дирекция-Варна. Участват и  експерти от община Шабла, която е собственик на хидротехническите съоръжения и отговорна за възстановяването на дигата.

От министерството припомнят, че На 17 октомври при контролна проверка от охраната на северните защитени територии към РИОСВ-Варна  се установи, че е пропаднало хидротехническото съоръжение за изпускане на езерните води и от езерото изтича вода към Черно море.

Предполага се, че   съоръжението се е подкопало от езерните води, в следствие на което се е разрушила бетоновата основа. На около 2 метра е пропаднала каменната стена, която разделя морето от езерото.