/ Thinkstockphotos
„Приетите от парламента промени в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие, касаещи къмпингуването и включването на регулации за този вид туризъм ни удовлетворяват напълно като община”, коментира пред Дарик кметът на Шабла Мариян Жечев.

Дивото къмпингуване - вече законно, но с правила (ОБЗОР)


Според промените в зони А и Б на крайбрежието ще се обособяват специални места за разполагане на палатки, кемпери и каравани. Те ще са извън териториите на плажовете, дюните и категоризираните къмпинги. За пребиваването на тези места ще се определят такси. Предвиждат се глоби от 500 до 1000 лева за разполагане на плажни принадлежности, палатки, кемпери и каравани върху различните видове дюни.

Морските общини искат законова яснота и регламенти за къмпингуването

„Липсата на регламент за т.н. диво или свободно къмпингуване досега вкарваше в омагьосан кръг общините. Ние имаме извънредни разходи, които по принцип не следва ние да плащаме”, каза още Жечев.

Той допълни, че община Шабла изхвърля по 500 тона отпадъци от тези райони, което прави около 100 000 лева. В същото време кметството няма никакви приходи от този туризъм.

Кметът на Шабла: Чака ни поредно лято без закони за регламентиране на „дивото” къмпингуване

Според Жечев таксите на регламентираните за къмпингуване места трябва да бъдат от една страна поносими, но трябва и поне да покрива направените от общината разходи. Кметът на Шабла смята, че цена от 10 лева на ден е напълно приемлива.

Това обаче ще се приложи чак през следващото лято, защото законът дава 6 месеца срок за изработване на съответната Наредба. Тя ще бъде подготвена от 4 министерства – МРРБ, МТ, МЗХГ и МОСВ. Все още не е ясно кой ще определя размера на таксите.

Вече 5 години, с решения на Общинския съвет на Шабла, се обявяват четири зони за бивакуване -  Дуранкулак - север, северно и южно от Крапец и в южната част на Тюленово. 

Общината осигурява контейнери за смет и химически тоалетни, както и почистване и косене на терените. Туристите заплащат по 2 лева на ден за 10 кв.м. използвана площ.