Валентин Димитров
Валентин Димитров / netinfo

Кметът на Община Генерал Тошево Валентин Димитров излезе със специално обръщение, с което благодари за активното участие в местния референдум, който се проведе вчера по темата за добив на природен газ в региона.

Димитров отправя благодарност към жителите на общината, към сформирания Инициативен комитет и към земеделските стопани - за оказаната подкрепа.

"Благодаря, че показахме силата да бъдем заедно в труден момент", пише кметът. "Вчера, когато изборът бе в нашите ръце, проявихме здрав разум и казахме твърдо НЕ на добива на газ на територията на общината.

Заявихме го по възможно най-демократичния начин, който конституцията ни позволява, с категоричност, присъща на развитото и отговорно гражданско общество.

Окончателно: Близо 97% от гласувалите в Генерал Тошево казаха „НЕ” на добива на газ

Уверявам Ви, че това ще е основата, върху която ще се базира всяка наша последваща стъпка до окончателното спиране на възможността за проучване и добив на подземни богатства на нашата земя".

96.91% от гласувалите в Генерал Тошево казаха „НЕ” на добива на газ на референдума, който се проведе в общината. Пред урните вчера се явиха 6671 души, или 52.72% от имащите право на глас.

На въпроса „Против ли сте Община Генерал Тошево чрез Общинския съвет или кмета на общината да одобрява устройствени планове, определящи територии за проучване, добив, преработка на следните подземни богатства: нефт, природен газ, твърди горива, минни отпадъци?“ с „ДА” са отговорили 6465 души, или 96.91%, а с „НЕ” – 172 души, или 2.58%. 15 от пликовете са били празни, а 19 – без отбелязан отговор или с два отбелязани.

До края на тази седмица се очаква окончателната оценка на РИОСВ-Варна за намерението на „Русгеоком” да добива природен газ в землището на село Спасово.

Ако оценката отхвърли намерението, то това ще бъде окончателно. Ако обаче инспекцията даде зелена светлина на добива, последната дума ще има правителството.