Кметове на морски общини искат правила, а не забрани за дивото къмпингуване
Кметове на морски общини искат правила, а не забрани за дивото къмпингуване / http://shabla.be
Кметове на морски общини искат правила, а не забрани за дивото къмпингуване
85245
Кметове на морски общини искат правила, а не забрани за дивото къмпингуване
Кметове на морски общини искат правила, а не забрани за дивото къмпингуване
  • Кметове на морски общини искат правила, а не забрани за дивото къмпингуване
  • Кметове на морски общини искат правила, а не забрани за дивото къмпингуване

Налагането на глоби няма да спре дивото къмпингуване, смятат кметовете на общини Балчик и Шабла - Николай Ангелов и Мариян Жечев. Двамата бяха категорични, че забрани за разпъване на палатки трябва да има в резерватите, на морския плаж и върху дюните, но смятат, че това може да се прави на терени в близост до плажовете. Големият проблем според тях е липсата на работещи къмпинги по Черноморието. Съществуващите преди години къмпинги вече не функционират, а режимът за изграждане на нови е тежък, изискват се почти същите разрешителни, като за строеж на хотелски комплекс. Досега в двете курортни общини не са налагани глоби на диво къмпингуващи хора.

В община Балчик няма много места за такъв вид летуване. Палатки обикновено се разпъват в района между резерват "Балтата" и село Кранево, а също между Балчик и Тузлата. „Тези палатки не ми пречат, стига да не се замърсява. Обикновено боклуци оставят хора, които излизат на палатки за един ден, а не тези, които почиват за по-дълго време”, коментира Николай Ангелов. Той смята, че разпъването на палатки в 100-метровата зона след плажа не е проблем, ако тя е дива и не се стопанисва. „Случвало се е да разваляме лагери от 7-8 палатки между Кранево и Балтата, защото са разположени близо до националния резерват или след сигнали на собственици на земи в района, че върху частните им терени са се настанили къмпингуващи. Глоби обаче никога не са налагани”, обясни Ангелов.

Според него огромният проблем на държавата е липсата на работещи къмпинги по Черноморието и тежкия режим за обособяване на нови. В момента в община Балчик няма нито един регламентиран къмпинг. „Старите - в района на Тузлата, се оказаха незаконни, след като всички т.н. диви терени бяха обявени за горски фонд и съгласно Закона за горите там не се разрешава никакво строителство”, обясни кметът.
„За да можем да узаконим място за къмпингуване трябва да има облекчен режим. Не виждам нищо страшно в това да се позволи на хората да си разпъват палатките в горски фонд, защото цялата инфраструктура, която трябва да се изгради се състои от няколко тоалетни и бани”, коментира още Ангелов.

Проблемът с липсата на къмпинги е още по-осезаем в Шабла. В пика на летния сезон в общината има над 15 000 любители на дивото къмпингуване, изчисли кметът Мариян Жечев. През лятото по думите му цялата плажната ивица в общината - от северната граница край Дуранкулак до южната в Тюленово, се превръща в един голям нерегламентиран къмпинг. За лагеруване на неподходящи места понякога са съставяни предупредителни протоколи, но до налагането на глоби не се е прибягвало, каза още кметът.

„Преди 30-тина години имаше образцови къмпинги, които биха отговорили дори на сегашните условия – с бунгала, места за палатки и участъци  за разполагане на каравани, с всички необходими санитарни възли, места за паркиране и рецепции”, коментира Мариян Жечев и допълни, че сега в общината със сигурност работи само къмпинг ”Космос” край Дуранкулак.

Жечев смята, че за дивото къмпингуване трябва да се търсят гъвкави решения. От миналата година с решение на Общинския съвет в община Шабла са обособени терени за бивакуване. Там няма вода и ток, но се осигуряват съдове за събиране на отпадъци и химически тоалетни. Таксата е 2 лева за денонощие за ползването на 10 кв. метра. Терените се намират северно от къмпинга в село Дуранкулак, северно и южно от Крапец и южно от село Тюленово.

Създаването на нови къмпинги на местата, харесвани от хората, които упражняват този вид туризъм, изисква големи инвестиции, защото „става дума за сериозна отдалеченост, с липса на всякаква комуникация - път, вода, ток”, коментира Жечев.

Думите на двамата кметове можете да чуете в прикачените файлове.